9 август – Света Тереза Бенедикта от Кръста (Едит Щайн), Девица и Мъченица, Покровителка на Европа (Празник)

Четива:
Осия 2, 16б.17б.21-22
Псалм 44
Матей 25, 1-13

Едит Щайн е родена на 12 октомври 1891 г. в еврейско семейство в Бреслау (Германия, дн. Вроцлав в Полша). Още съвсем млада изоставя религията на родителите си и се обявява за атеистка. Завършва философия в Гьотинген и става асистентка на прочутия философ – феноменалист Едмунд Хусерл. Бързо става известна в научните среди с публикациите си. През 1921 г. преживява духовен прелом и се обръща в католическата вяра. През 1922 г. получава светото кръщение в Католическата Църква. Преподава з Университетите в Шпайер и Мюнстер. През 1933 г., когато нацистите идват на власт в Германия, заради еврейския си произход тя губи правото да преподава. Тогава осъществява отдавнашното си намерение да се посвети изцяло на Бога и постъпва в Ордена на Кармелитките, приемайки името Тереза Бенедикта от Кръста. Намира убежище в холандски манастир, но през 1942 г. е арестувана от Гестапо и депортирана в концлагера Аушвиц (Освиенцим), където загива мъченически в газовите камери на 9 август. Канонизирана е през 1987 г. от папа Йоан Павел II, който през 1999 г. я провъзгласява за Покровителка на Европа.

Четиво от Римския Бревиарий за Празника на Света Тереза Бенедикта от Кръста, Девица и Покровителка на Европа

Из духовните писания на Света Тереза Бенедикта от Кръста, Девица и Покровителка на Европа

(E. Stein, Vita, Dottrina, Testi inediti. Roma 1987)

„Бъди поздравен, Свети Кръсте, единствена надежда наша!“ – така Църквата ни учи да зовем в периода на Страстите Господни, посветен на спомена за тежките страдания на нашия Господ Исус Христос.

Светът преминава: борбата на Христос с Антихриста видимо се е изострила. Затова, ако си решила да застанеш на страната на Христос, можеш да бъдеш призована дори да поднесеш в жертва живота си.

Вгледай се в Господ, Който виси пред тебе на дървото, защото бе станал послушен дори до смърт кръстна. Той дойде на света не за да върши Своята воля, а волята на Отца. Ако искаш да бъдеш възлюбена на Разпнатия, трябва да се отречеш напълно от волята си и да нямаш друго желание, освен това: да вършиш Божията воля.

Пред тебе виси на кръста Спасителят, гол и лишен от дрехи, понеже бе избрал бедността. Който иска да Го следва, трябва да се отрече от всяко земно притежание.

Бди пред Господа, Който виси на кръста с пронизано Сърце. Той проля кръв от Сърцето Си, за да придобие твоето сърце. Ако искаш да Му подражаваш в светата чистота, сърцето ти трябва да бъде свободно от всяко земно притежание. Към Разпнатия Исус трябва да бъде насочено всяко твое желание, всеки копнеж, всяка мисъл.

Светът е в пламъци. Пожарът би могъл да обгърне и нашия дом. Но при все това Кръстът се издига над огнения пламък и не може да бъде изгорен. Кръстът е пътят, който води от земята към небето. Който го приеме с вяра, любов и надежда, той ще бъде възвисен чак до лоното на Пресветата Троица.

Светът е в огън. Искаш ли да угасиш пламъците? Тогава погледни Кръста: от отвореното Сърце се стича Кръвта на Спасителя, Кръв, която може да угаси дори пламъците на ада. Чрез вярното спазване на обетите ти ще постигнеш това, че сърцето ти ще стане свободно и отворено. Тогава ще могат да се влеят в него струите на Божията любов, да го изпълнят и да направят така, че то да даде плодове чак до краищата на земята.

С мощта на Кръста ти можеш да си на всяко място, където има болка. Навсякъде ще те води твоята съчувствена любов, тази любов, която черпи от Божественото Сърце и която те прави способна да разпространяваш навсякъде Неговата Предрагоценна Кръв, за да принасяш полза, да помагаш и да спасяваш.

Очите на Разпнатия те гледат с питащ поглед. Искаш ли съвсем сериозно да сключиш наново съюз с Него? Какъв отговор ще Му дадеш? „Господи, при кого да отида? Ти имаш думи за вечен живот“.

Ave Crux, spes unica. ( Бъди поздравен, Кръсте, единствена надежда).

 

Коментари

  1. Adrien 10.08.2011 в 4:52

    Thanks for using the time and effort to write something so interesting.

    My site:
    rachat de credits http://www.rachatdecredit.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *