7 август – XIX Неделя през годината

Четива:
1 Царства (3 Царства)19, 9а.11-13а
Псалм 84
Римляни 9, 1-5
Матей 14, 22-33

Четиво от Римския Бревиарий за XIX Неделя през годината

Из „Диалог с Божието Провидение“ на Света Катерина Сиенска, Девица и Църковна Учителка

(Глава 13, свободна адаптация; ср. ed. I. Taurisano, Firenze, 1928, I, pp. 43-45)

Господи мой, насочи окото на Твоето милосърдие към Твоя народ и към мистичното тяло на Светата Църква. Много повече ще бъдеш прославен, като прощаваш и даваш светлина на мнозина, отколкото като получаваш почит от едно убого създание като мен, която толкова съм Те обиждала и съм била причина и инструмент за толкова много злини.

Каква е ползата за мен да бъда жива, а народът Ти да умре? Каква е ползата, ако заради моите и на другите творения грехове трябва да виждам в мрак Църквата, Твоята възлюбена невяста, която е родена, за да бъде светлина?

Затова те моля да бъдеш милостив към Твоя народ в името на несътворената любов, която Те е подтикнала да сътвориш човека по Твой образ и подобие.

По каква причина си дал толкова голямо достойнство на човека? Това, разбира се, е безценната любов, с която си видял в Самия Тебе Твоето творение и си се влюбил в него. Но след това, поради сторения грях, то загуби тази възвишеност, до която го бе въздигнал.

Ти, пламтящ от същия огън, с който си ни създал, пожела да предложиш на човешкия род средство, с което да се помири с Тебе. Затова ни даде Словото, Твоя единствен Син. Той стана Посредник между Тебе и нас. Той бе нашата правда, която понесе наказанието за нашите неправди. Покори се на заповедта, която Ти, вечни Отче, Му бе дал, когато Го облече в човешката ни природа. О, бездна на любовта! Кое сърце няма да се почувства изпълнено с вълнение, виждайки такава възвишеност да слиза до такава низост, тоест – до състоянието на човешкото ни естество?

Ние сме Твой образ, а Ти – наш образ поради единството, което установи между Тебе и човека, покривайки вечната божественост с бедния облак на тленната човешка природа на Адам. По каква причина? Разбира се, от любов.

Заради тази несравнима любов Те моля и Те умолявам да бъдеш милостив към Твоите създания.

 

 

Коментари

Няма добавени коментари!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *