29 август – Мъченичество на Свети Йоан Кръстител (Възпоминание)

Martirio di San Giovanni BattistaЙоан Кръстител, Христовият Предтеча, не се страхува да изобличава всеки, който дръзва да престъпи Божия Закон, дори това да е самият Ирод, цар на Юдея, взел за съпруга братовата си жена Иродиада. Затова царят го хвърля в тъмница,  а Саломе, дъщеря на Иродиада, подучена от майка си, пожелава да бъде наградена от Ирод с главата на Кръстителя. Така Йоан увенчава с мъченическа смърт в защита на правдата и истината делото си на най-велик от пророците, проправил пътя на Христос.

Думи на Блажения Папа Йоан Павел II преди молитвата „Angelus“ в Кастел Гандолфо – 29 август 2004 г.

1. Днес, 29 август, християнската традиция възпоминава Мъченичеството на Свети Йоан Кръстител – „най-големия сред родените от жена“, както го възхвалява Самият Месия (ср. Лука 7, 28). Той представя на Бога най-висшето свидетелство чрез проливането на кръвта си, жертвайки живота си заради истината и справедливостта. Обезглавен е по заповед на Ирод, на когото дръзва да каже, че не е позволено да има жената на брат си (ср. Мат. 6, 17-29).

2. В Енцикликата „Veritatis splendor“, припомняйки жертвата на Йоан Кръстител (cfr n.91), отбелязах, че мъчетичеството е „всепризнат знак за светостта на Църквата“ (n.93). Защото то „представлява връх в свидетелството на моралната истина“ (ibid.). Макар сравнително малко хора да са призвани към тази върховна жертва, има обаче „едно свидетелство, което всички християни трябва да бъдат готови да дават всеки ден, дори с цената на страдания и на големи жертви“ (ibid.). Наистина, изисква се героично усилие, за да не отстъпваме и в ежедневния живот пред трудностите, които ни тласкат към компромис, и да живеем Евангелието „sine glossa“ ((безусловно).

3. Героичният пример на Йоан Кръстител ни кара да мислим за мъчениците за вярата, които през вековете са вървели смело по стъпките му. По особен начин си спомням за многобройните християни, които през миналия век станаха жертви на религиозната омраза в различни европейски страни. И днес в някои части на света вярващите продължават да бъдат подлагани на сурови изпитания заради привързаността си към Христос и към Неговата Църква.

Нека тези наши братя и сестри да почувстват пълната солидарност на цялата църковна общност! Поверяваме ги на Пресветата Дева, Царица на Мъчениците, която сега заедно ще призовем.

 

Коментари

Няма добавени коментари!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *