28 юни – Свети Ириней, Епископ и Мъченик (Възпоминание)

28 юни – Свети Ириней, Епископ и Мъченик  (Възпоминание)

Свети Ириней е роден ок. 130 г. в Смирна (Мала Азия). Получава отлично класическо и философско образование, както и богословска подготовка под ръководството на смирненския епископ Св. Поликарп. С евангелизаторска цел заминава за римска Галия (дн. Франция), където през 177 г. е избран за епископ на Лион. Той стои реално начело на християните в Галия, като винаги подчертава примата на римския епископ – Папата, в Христовата Църква. Защитава усърдно вярата и учението на Църквата срещу различните разпространени тогава ереси, особено срещу тази на гностиците. С тази цел написва и един от първите богословски трактати на Ранната Църква – съчинението „Срещу ересите“. Претърпява мъченическа смърт в Лион ок. 202 г.

Четиво от Римския Бревиарий за Възпоминанието на Свети Ириней Лионски, Епископ и Мъченик

Из „Трактат срещу ересите“ на Свети Ириней Лионски, Епископ и Мъченик

(Кн. IV, 20, 5-7; SC 100, 640-642. 644-648)

Божията слава дава живот. Ето защо онези, които са видели Бога, получават живот. Онзи, Който е необозрим, неразбираем и невидим, прави Себе Си видим, разбираем и обозрим за човеците, за да даде живот на онези, които Го разберат и видят. Невъзможно е да бъдем живи, ако не получим живот, но живот имаме само когато участваме в божественото естество. А участието се състои в следното: да виждаме Бога и да се радваме на Неговата доброта.

Хората ще видят Бога, за да живеят, и ще станат безсмъртни и божествени по силата на това виждане на Бога. Това, както казах преди, е било разкрито на онези, които носят Неговия дух и винаги очакват Неговото идване. Именно това твърди Мойсей във Второзаконие: Днес видяхме, че Бог говори с човека, и той остава жив (ср. Втор. 5, 24).

Онзи, Който в Своето величие и мощ върши всичко във всички, за всички създадени от Него твари е невидим и е невъзможно да се опише. Но не остава непознаваем: чрез Неговото Слово всички имат възможността да узнаят, че Отец е единствен Бог, Който съдържа всички неща и на всички тях дава съществуване, както е написано в Евангелието: „Бога никой никога не е видял. Единородният Син, Който е в недрата на Отца, Той Го обясни“ (Йоан 1, 18).

От самото начало, прочее, Синът разкрива Отца, защото от самото начало е с Отца и показа на човешкия род своевременно пророческите видения, различните дарове, служенията и прославата на Отца според един план, който е изцяло ред и хармония. А където има ред, там има и хармония; където има хармония, там е и подходящото време; а където е подхоящото време, там е и благодеянието.

Затова Словото стана разпределител на Божията благодат за доброто на хората. В тяхна полза То изгради цялото „домостроителство“ на спасението, показвайки на хората Бога и представяйки човека на Бога. Запази, обаче, невидимостта на Отца, та човекът да не презре Бога и винаги да има Някого, към Когото да се стреми. Същевременно направи Бога видим за хората чрез множество провиденциални събития, та човекът да не бъде лишен напълно от Бога и да не затъне по тази причина в своето нищожество, защото живият човек е слава Божия, а човешкият живот проявява Бога. А ако разкриването на Бога чрез сътвореното дава живот на всички твари на земята, много повече от това Откровението на Отца, станало чрез Словото, дава живот на онези, които виждат Бога.

 

 

 

Коментари

Няма добавени коментари!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *