26 юни – Пресвети тяло и кръв Господни, тържество

26 юни – ПРЕСВЕТИ ТЯЛО И КРЪВ ГОСПОДНИ ( Тържество)

Четива:

Второзаконие 8, 2-3.14б-16а

Псалм 147

1 Коринтяни 10, 16-17

Йоан 6, 51-58

Четиво от Римския Бревиарий за Тържеството на Пресветите Тяло и Кръв Господни

Из „Съчинения“ на Свети Тома Аквински, Свещеник и Църковен Учител

(Opusc. 57, за Празника Тяло Господне, lect. 1-4)

Единородният Син Божи, като искаше да ни направи участници в Своята божественост, прие нашето човешко естество и стана човек, за да направи нас, хората, богове.

На всичко, което прие, Той даде стойност за наше спасение. Принесе на Бога Отец Своето Тяло като жертва на олтара на кръста за наше помирение. Проля Кръвта Си, правейки я да бъде скъпоценна и умиваща, та, изкупени от унизителното робство, да бъдем очистени от всички грехове.

За да се запази, накрая, в нас постоянен спомен за това толкова велико благодеяние, Той остави на Своите верни Тялото Си за храна и Кръвта Си за питие, под вид на хляб и вино.

О, неоценимо и чудесно пиршество, което дава на сътрапезниците спасение и безкрайна радост! Има ли нещо по-ценно от него? На него не ни се предлага месо на телци и козли, както е било в Стария Закон, а ни се дава за храна Христос, истинския Бог. Може ли да има нещо по-възвишено от това тайнство?

Всъщност няма по-спасително тайнство от това: чрез него се отмиват греховете ни, расте в нас склонността към доброто, разумът ни се обогатява с всички духовни дарове. В Църквата Евхаристията се принася за живите и мъртвите, така че да е от полза за всички, тъй като е установена за спасението на всички.

Никой, накрая, не е в състояние да изрази сладостта на това тайнство. Чрез него се вкусва духовната наслада от самия й извор и ни се припомня възвишената любов, която Христос показа в Своите страдания.

Той установи Евхаристията на Тайната Вечеря, когато, празнувайки Пасхата със Своите ученици, се готвеше да премине от този свят при Отца.

Евхаристията е възпоминание на Страданията, осъществяване на предобразите от Стария Завет, най-великото от всички чудеса, извършени от Христос, прекрасно свидетелство за огромната Му любов към хората.

Коментари

Няма добавени коментари!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *