26 юли – Св. Св. Йоаким и Анна (Възпоминание)

Светите Йоаким и Анна са родители на Пресвета Дева Мария. Според традицията, те дълго време нямат деца, но след като ангел предсказва на Йоаким раждането на дъщеря, която ще бъде наречена Мария („Обичана от Бога“), Анна става майка на заченатата без никакъв грях блажена Дева. Двамата съпрузи са образец на благочестиви и любящи родители.

Четиво от Римския Бревиарий за Възпоминанието на Светите Йоаким и Анна

Из „Слова“ на Свети Йоан Дамаскин, Свещеник и Църковен Учител

(Слово 6, за Рождението на Блажена Дева Мария 2.4.5-6; Patrologia Graeca 96, 663.667.670)

Тъй като трябваше да стане така, че Девата и Божия Майка да се роди от Анна, естеството не дръзна да изпревари кълна на благодатта, но бе останало без собствен плод, та благодатта да даде своя плод. Трябваше да се роди, прочее, онази Първородна, от която да се роди Първородният от всички твари, в „Когото всичко съществува“ (Кол. 1, 17). О, щастливи съпрузи, Йоакиме и Анно! Ваш длъжник е всяко създание, зашото чрез вас творението поднесе на Твореца най-желания дар – този на пречистата Майка, която единствена бе достойна за Създателя.

Развесели се, Анно, „неплодна, която не си раждала; възкликни и извикай ти, която не си изпитала родилни мъки“ (Ис. 54, 1). Ликувай, Йоакиме, защото от твоята дъщеря се роди за нас Дете, беше ни даден Син, и името Му ще бъде Ангел на великия съвет, на спасението за целия свят, силен Бог (ср. Ис. 9, 6). Това Дете е Бог.

О, Йоакиме и Анно, блажени съпрузи, наистина без недостатък! Вие сте познати поради плода на вашата утроба, както бе казал някога Господ: „По плодовете им ще ги познаете“ (Мат. 7, 16). Вашият живот бе угоден на Бога и достоен за онази, която се роди от вас. Защото от вашето чисто и свято съжителство вие дадохте живот на онази перла на девството, която бе Девица преди да роди, по време на раждането и след него. Онази, казвам, която единствена трябваше да запази завинаги девството и на ума, и на душата, и на тялото.

О, пречисти съпрузи Йоакиме и Анно! Запазвайки чистотата, предписана от естествения закон, вие извършихте по Божия благодат онова, което надвишава естеството: дадохте на света Божията Майка, която мъж не позна. Водейки благочестив и свят живот в човешкото си състояние, вие родихте на бял свят дъщеря, която е по-велика от ангелите и сега е Царица на самите ангели.

О, най-прекрасна и пресладка Дево! Дъще на Адам и Майко на Бога. Блажена е утробата, която ти е дала живот! Блажени са ръцете, които са те прегръщали и устните, които са те целували с пречисти целувки – тези на твоите родители, тъй като ти си запазила девството си във всичко! „Възклицавай на Господа, цяла земьо; тържествувайте, веселете се и пейте“ (Пс. 97, 4). Издигнете глас, викайте, не бойте се!

Коментари

Няма добавени коментари!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *