25 юли – Свети Яков, Апостол (Празник)

Четива:
2 Коринтяни 4, 7-15
Псалм 125
Матей 20, 20-28

Свети Яков, син на Зеведей, наричан „Големи“, за да се различава от Свети Апостол Яков, син на Алфей, е роден във Витсаида, Галилея. По-голям брат е на Свети Апостол и Евангелист Йоан. Заедно с брат си е един от първите призвани Христови ученици. Свидетел е на Господнето Преображение, а преди залавянето на Исус е близо до Него в Гетсиманската градина. След Петдесятница проповядва пламенно Евангелието в Йерусалим. Той е първият от апостолите, претърпял мъченичество. Обезглавен е заради вярата си от юдейския цар Ирод Агрипа ок. 44-45 г. Мощите му се почитат в прочутата базилика в Сантяго де Компостела, Испания.

Четиво от Римския Бревиарий за Празника на Свети Яков, Апостол

Из „Проповеди върху Евангелието според Матей“ на Свети Йоан Златоуст, Епископ и Църковен Учител

(Проповед 65, 2-4; Patrologia Graeca 58, 619-622)

Зеведеевите синове искат от Христа: „Дай ни да седнем при Тебе, един отдясно, а друг отляво, в славата Ти“ (Марк. 10, 37). Какво им отговаря Господ? За да им помогне да разберат, че в необмислената им молба няма нищо духовно и че ако бяха знаели какво искат, не биха молели за него, Той отговаря: „“Не знаете какво искате“, което значи: не познавате блясъка, величието и достойнството Ми, които са по-висши от самите небесни сили. И добавя: „Можете ли да пиете чашата, която Аз пия, и да се кръстите с кръщението, с което Аз се кръщавам?“ (Марк. 10, 38). Вие, иска да им каже Той, Ми говорите за почести и за достойнство; Аз пък ви говоря за борби и за трудове. Още не е време за награди, нито пък славата Ми ще се прояви сега. Настоящето е време за жестока смърт, за войни и опасности.

Обърнете внимание как, отговаряйки им на Свой ред с въпрос, Той ги насърчава и ги утвърждава. Не ги пита дали са способни да умрат, да пролеят кръвта си, а ги пита: „Можете ли да пиете чашата?“. И за да ги окуражи, добавя: „Която Аз трябва да изпия?“, така че да ги направи по-смели чрез участието в Неговите страдания. Нарича Своите Страдания „кръщение“, за да им помогне да разберат, че целият свят трябва да получи от тях голямо пречистване. Те обещават веднага, без да знаят какво искат, с надеждата, че желанието им ще бъде удовлетворено. А Исус отговаря: „Чашата, която Аз пия, ще пиете, и с кръщението, с което Аз се кръщавам, ще се кръстите“ (Марк. 10, 39). Предсказва им велики блага: Вие ще се удостоите да претърпите мъченичество и да страдате заедно с Мене. Ще завършите живота си с героична смърт и ще вземете участие в тези Мои страдания. „Но да дам да се седне отдясно и отляво на Мене, не зависи от Мене. Сядането е за онези, за които е приготвено“ (Марк. 10, 40).

След като подготвя духа на двамата ученици и ги подкрепя да приемат болките, едва тогава поправя тяхното искане.

„А Десетте, като чуха, възнегодуваха за двамата братя“ (Мат. 20, 29). Забележете колко несъвършени са все още всички апостоли: както двамата, които искат да се издигнат над Десетте, така и останалите, които им завиждат за това. Но, както вече казах, погледнете ги по-късно и ще ги видите вече освободени от цялата тази низост. Самият Йоан, дори той пристъпил тук напред, обзет от амбиции, ще отстъпва при всички обстоятелства първенството на Петър – било в проповядването, било във вършенето на чудеса, както виждаме в Деянията на Апостолите. А Яков няма да живее дълго след тези събития. След Петдесятница неговият плам е толкова голям, до такава степен изоставя всеки интерес към земното, че ще достигне до така възвишеното достойнство да бъде признат за готов да претърпи веднага мъченичество.

 

Коментари

Няма добавени коментари!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *