25 декември – РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО (Тържество)

Литургия на Бдението:

Исаия 9, 1-3.5-6
Псалм 95
Тит 2, 11-14
Лука 2, 1-14

Литургия през деня:

Исаия 52, 7-10
Псалм 97
Евреи 1, 1-6
Йоан 1, 1-18

 

Катехизис на Папа Бенедикт XVI по време на Генералната Аудиенция – 21 декември 2005 г.

Тайната на Рождество Христово

 

Рождество Христово във Велико Търново
Рождество Христово във Велико Търново

Днешната Генерална Аудиенция протича в атмосферата на радост и тръпнещо очакване на наближаващите Рождественски празници. Ела, Господи Исусе! Това повтаряме през тези дни в нашата молитва, приготвяйки сърцата си, за да вкусим радостта от раждането на Изкупителя. Презз тази последна седмица на Адвента по особен начин Литургията придружава и подкрепя нашето вътрешно пътуване с постоянен призив да приемем Спасителя, разпознавайки Го в смиреното Дете, лежащо в яслата.

Тази е тайната на Христовото Рождество, което множество символи ни помагат да разберем по-добре. Сред тези символи е и този на светлината, който е един от най-богатите на духовен смисъл и върху който бих искал да се спра накратко. Празникът Рождество Христово съвпада в природния календар с онези дни през годината, когато слънцето завършва низходящата си парабола и постепенно започва да се увеличава времетраенето на дневната светлина, според регулярната смяна на сезоните. Това ни помага да разберем по-добре темата за светлината, която побеждава мрака. Светлината е символ, свързан с една реалност, която докосва дълбините на човешкото сърце: имам предвид светлината на доброто, която побеждава злото; светлината на любовта, която надделява над омразата; светлината на живота, която унищожава смъртта. За тази вътрешна, божествена светлина ни кара да мислим Рождество Христово, като ни предлага огново вестта за окончателната победа на Божията любов над греха и смъртта. Затова в Новената (Деветницата) за Светото Рождество, която преживяваме, много и изпълнени със смисъл са позоваванията на светлината. Това ни припомня и антифонът, изпят в началото на тази наша среща. Спасителят, очакван от народите, е приветстван като “Изгряваща Звезда” – Звезда, която сочи пътя и води хората, блуждаещи в мрака и сред опасностите на света, към спасението, обещано от Бога и осъществено в Исус Христос.

Подготовката да отпразнуваме с радост рождението на Спасителя в нашите семейства и в църковните ни общности, докато съвременната консумативна култура се опитва да направи така, че да изчезнат християнските символи в празнуването на Рождество Христово, нека бъде задача на всички: да вникнем в ценността на рождественските традиции, които са част от наследството на нашата вяра и култура, за да ги предадем на новите поколения. Особено когато виждаме градските улици и площади, украсени с бляскави светлини, нека помним, че тези светлини напомнят една друга светлина, невидима за очите, но не и за сърцето. Докато й се възхищаваме, докато запалваме свещи в църквите или светлинките на пещерата или на рождественската елха в домовете си, нека духът ни се отвори за истинската духовна светлина, предназначена за всички хора с добра воля. Бог-с-нас, роден във Витлеем от Дева Мария, е светлината на нашия живот!

“Звезда, която изгрява, блясък на вечната светлина, Слънце на правдата: ела и озари онези, които са в мрака и в сянката на смъртта!” Присъединявайки се към този призив на днешната Литургия, да се молим на Господа да ускори Той славното Си идване сред нас, сред всички, които страдат, защото само в Него те могат да намерят осъществяване на най-истинските очаквания на човешкото сърце. Тази светла звезда, която никога не ще залезе, да ни дава сили, за да следваме винаги пътя на истината, на правдата и на любовта! Да живеем интензивно тези последни дни, предшестващи Рождество, заедно с Мария, Девата на мълчанието и на слушането. Тя, която бе обгърната изцяло от светлината на Светия Дух, нека ни помага да разберем и да живеем в пълнота тайната на Христовото Рождество. С тези чувства, призовавайки ви да запазите живо възхищение в сърцата си в напрегнатото очакване на съвсем близкото честване на рождението на Спасителя, аз се радвам да отправя сърдечни пожелания за свято и щастливо Рождество Христово на всички вас, които присъствате тук, на вашите близки, на вашите общности и на всички скъпи за вас хора.

Честито Рождество Христово на всички!

 

 

Коментари

Няма добавени коментари!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *