25 април – СВЕТЪЛ ПОНЕДЕЛНИК

25 април – СВЕТЪЛ ПОНЕДЕЛНИК

Четива:

Деяния 2, 14.22-33

Псалм 15

Матей 28, 8-15

Четиво от Римския Бревиарий за Светъл Понеделник

Из „Пасхална Проповед“ на Мелитон от Сарди, Епископ

( Capp. 2-7; 100-103; S 123, 60-64, 120-122 )

Вижте добре, възлюбени: тайната на Пасхата е нова и древна, вечна и преходна, тленна и нетленна, смъртна и безсмъртна. Древна е според Закона, нова – според Словото; преходна е в образа, вечна – в благодатта; тленна е в заколването на агнеца, нетленна – в живота на Господа; смъртна е чрез погребението Му в земята, безсмъртна – чрез възкресението Му от мъртвите.

Законът е древен, но Словото е ново; образът е преходен, благодатта – вечна; тленен е агнецът, нетленен – Господът, заклан като Агнец, но възкръснал като Бог.

„Той бе като агне, водено на клане, като овца, безгласна пред стригачите си, така и Той не отвори уста“ ( Ис. 53,7).

Подобието премина, осъществена бе същинската действителност: вместо агнето – Самият Бог, Човекът Христос, Който е завършек на всичко.

Затова заколването на агнеца, отслужването на Пасхата и изложението на Закона са имали една единствена цел – Исус Христос. В древния Закон всичко е с оглед на Христа. В новия ред всичко е събрано в Христа, в една много по-висша форма.

Законът е станал Слово и от древен е станал нов, но и двата излизат от Сион и от Йерусалим. Предписанието се преобразява в благодат, образът – в действителност, агнецът – в Син, овцата – в Човек, а Човекът – в Бог.

Господ, бидейки Бог, стана Човек и страда за онези, които страдат, бе затворник за затворниците, осъден за осъдените, погребан – за погребаните, възкръсна от мъртвите и изрече това велико слово: Кой ще Ме осъди? Нека пристъпи към Мене? ( ср. Ис. 50,8). Аз, казва, съм Христос, Който унищожих смъртта, Който победих врага, който стъпках с нозете Си ада, Който обуздах силния и въздигнах човека до небесните висини. Аз, казва, съм Христос.

Елате, прочее, народи, всички потиснати от греховете, и получете прошката. Аз съм вашата прошка, Аз съм Пасхата на изкуплението, Аз съм Агнецът, заклан за вас, Аз съм вашето умиване, Аз съм вашият живот, Аз съм възкресението ви, Аз съм светлината ви, Аз съм спасението ви, Аз съм вашият Цар. Аз ви въздигам на небесата. Аз ще ви възкреся и ще направя да видите Отца, Който е на небесата. Аз ще ви поставя от дясната Си страна.

Коментари

Няма добавени коментари!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *