24 юни – РОЖДЕНИЕ НА СВЕТИ ЙОАН КРЪСТИТЕЛ (Тържество)

Четива:
Исаия 49, 1-6
Псалм 138
Деяния 13, 22-26
Лука 1, 57-66.80

 

Думи на Папа Бенедикт XVI преди молитвата „Angelus“ на площад „Свети Петър“ във Ватикана – 24 юни 2007 г.

Скъпи братя и сестри!

Днес, 24 юни, Литургията ни приканва да честваме Тържеството Рождение на Свети Йоан Кръстител, чийто живот е бил изцяло ориентиран към Христос – така, както и животът на Христовата майка Мария. Йоан Кръстител е бил Предтечата, „гласът“, изпратен да възвестява Въплътеното Слово. Затова да се възпоминава това рождение означава всъщност да се чества Христос – изпълнението на обещанията на всички пророци, най-велик от които е бил Йоан Кръстител, призован „да приготви“ пътя пред Месията (ср. Мат. 11, 9-10).

Всички Евангелия започват разказа за обществения живот на Исус със събитието на Неговото кръщение в река Йордан, извършено от Йоан. Свети Лука поставя появата на сцената на Кръстителя в тържествена историческа рамка. И моята книга „Исус от Назарет“ започва с кръщението на Исус в Йордан – а кръщението е било събитие с огромен отзвук в онова време. От Йерусалим и от всички части на Юдея са се стичали хора, за да слушат Йоан Кръстител и да бъдат кръстени от него в реката,  изповядвайки греховете си (ср. Марк. 1, 5). Славата на пророка – кръстител е толкова голяма, че мнозина са се питали дали не е той Месията. Но той, – подчертава евангелистът, – отрича решително това: „Не съм аз Христос!“ (Йоан 1, 20). Той обаче остава първият „свидетел“ на Исус, получавайки указание от небето: „Над Когото видиш да слиза Духът и да остава върху Него, Този е, Който кръщава с Дух Свети“ (Йоан 1, 33). Това се случва, когато Исус, получавайки кръщението, излиза от водата: Йоан вижда да слиза над Него Духът като гълъб. И тогава „разбира“ цялата реалност на Исус от Назарет и започва да „Го прави явен на Израил“ (Йоан 1, 31),  сочейки Го като Син Божи и Изкупител на човека: „Ето Агнецът Божи, който отнема греха на света“ (Йоан 1, 29).

Като истински пророк, Йоан свидетелства за истината, без да прави компромиси. Разобличава престъпването на Божиите заповеди, дори когато извършители на това са властниците. Така,  когато обвинява в прелюбодейство Ирод и Иродиада, заплаща за това с живота си, подпечатвайки с мъченичество служението си на Христос, Който е самата Истина. Да призоваваме неговото застъпничество, заедно с това на Пресветата Дева Мария, та и в наши дни Църквата да умее да остава винаги вярна на Христос и да свидетелства смело Неговата истина и любовта му към всички хора.

 

Коментари

Няма добавени коментари!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *