22 юли – Света Мария Магдалена (Възпоминание)

 

diariodigruppo.blogspot.com

Света Мария Магдалена ( от град Магдала в Палестина) става ученичка на Исус, след като Той я освобождава от „седем бяса“. Следва всеотдайно своя Учител; на Голгота е в подножието на Кръста заедно с Божията Майка, Свети Йоан и някои жени (Йоан 19, 25). След Своето Възкресение, Исус й се явява, вика я по име и тя с възторжена радост възвестява на Апостолите Благата Вест за победата Му над смъртта (Марк. 16, 9;  Йоан 20, 11-18).

В днешната Литургия Римската Църква възпоминава още две жени от Евангелието, които в миналото са били идентифицирани със Света Мария Магдалена. Те са: Мария от Витания, сестрата на Марта и Лазар, и анонимната грешница, на която „много е било простено, понеже много е обичала“.

 

Проповед на Светия Папа Йоан Павел II по време на евхаристичното отслужване със свещениците от Епархията на Аоста – 22 юли 2000 г.

1. Скъпи свещеници от Епархията на Аоста, особено съм щастлив да отслужа заедно с вас тази Света Литургия в края на моя престой във вашите планини. Поздравявам всички вас най-сърдечно; по специален начин поздравявам вашия Епископ, на когото благодаря от сърце за всички грижи, с които през тези дни той даряваше мен и моите сътрудници.

Честваме празника на Света Мария Магдалена, и днешната Литургия е белязана от едно движение на „бързане“ на сърцето и духа, вдъхновени от Христовата любов. Думите на Свети Павел: „Caritas Christi urget nos“ (2 Кор. 5, 14), които чухме в първото четиво, могат и трябва да вдъхновяват живота на всеки свещеник, както са белязали този на Мария от Магдала.

Магдалена е последвала Христос, Който я е изцерил. Присъствала е на погребението на Исус. Заедно с пресветата Му Майка и с обичания от Него Ученик тя е свидетелка на последния Му дъх и на пронизаното Му ребро: и разбира, че в тази смърт, мв тази жертва, се състои нейното спасение. И Възкръсналият, както казва днешното Евангелие, пожелава да покаже Своето прославено тяло на нея, която толкова е плакала при смъртта Му. На нея Той пожелава да повери „първото възвестяване на пасхалната радост“ (Колекта), за да ни напомни, че именно на онзи, който с вяра и любов гледа на страданието и смъртта на Господа, се разкрива бляскавата слава на Неговото възкресение.

2. Така Мария Магдалена ни учи, че корените на нашето апостолско призвание се основават на пасторалния опит с Христа. От срещата й с Него се заражда нов начин на живот – вече не за нас самите, а за Него, Който е умрял и възкръснал за нас (ср. 2 Кор. 5, 15), оставяйки зад плещите си стария човек, за да ни свърже все по-тясно с Христос – новия Човек.

Това житейско учение говори по особен начин на нас, пастирите на Църквата, призвани да водим Божия Народ със словото, но преди всичко със свидетелството на нашия живот. И затова сме призвани към една по-голяма близост с Христос, Който ни е избрал за Свои приятели: „vos autem dixi amicos“ (Йоан 15, 15).

Скъпи братя в свещенството, пожелавам на всекиго от вас да поддържа винаги живо нашето общение с Христа. Нека то ви подтиква във вашия апостолат. Близкото единство с Бога, подхранвано от Светата Литургия, от молитвата на Бревиария, от личната молитва, кара свещеника да извършва с вяра и любов своето служение. Именно в интимността Му с Христос се състои тайната на Неговата мисия.

Да се молим по време на това евхаристично отслужване Господ да ни направи достойни служители на Своята благодат. Да се молим, чрез застъпничеството на Света Мария Магдалена, та чрез нас, възлюбени свещеници, да достигне до живеещите и до населяващите този регион непрестанното възвестяване на Христовата смърт и възкресение. Бог, Който е дарил с изключителна природна красота Долината на Аоста, да подхранва със Своя Дух вярата на живеещите тук. И Светата Дева да бди майчински над вас и над апостолското служение, което сте призвани да извършвате с постоянна всеотдайност, правейки го богато на изобилни плодове.

 

 

Коментари

Няма добавени коментари!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *