22 август – Блажена Дева Мария Царица (Възпоминание)

С това Възпоминание честваме прославянето на Божията Майка в небето като Царица на ангелите и на светците. Тя е Царица, защото е Майка на Царя – Христос. В нейно лице почитаме щедростта на Божията любов, изпълнила Мария с всяко добро. Това Възпоминание е установено от Папа Пий XII през 1955 г.

Молитва на Папа Пий XII към Блажената Дева Мария Царица (1 ноември 1954 г.)

От дълбините на тази земя на сълзите, където страдащото човечество влачи мъчително съществуване; сред талазите на това наше море, постоянно бунтувано от ветровете на страстите, ние отправяме поглед към Вас, о Мария, Майко любима, за да изпросим утеха, съзерцавайки Вашата слава, и да Ви поздравим като Царица и Господарка на небето и на земята, като наша Царица и Господарка.

Искаме да възхвалим тази Ваша царственост със законната гордост на чеда и да я признаем за неотменна част от изключителната възвишеност на цялото Ви същество, о най-сладка и истинска Майко на Онзи, Който е Цар по право, по наследство, по придобивка.

Царувайте, Майко и Господарко, като ни сочите пътя на светостта, като ни направлявате и ни помагате, за да не се отклоним никога вече от него.

Както в небесните висини Вие първенствувате над ангелските войнства, които Ви приветстват като тяхна Царица, и над легионите на Светците, които се наслаждават да съзерцават бляскавата Ви красота, така царувайте и над целия човешки род, като преди всичко отваряйте пътищата на вярата за онези, които все още не познават Вашия Син. Царувайте над Църквата, която изповядва и чества сладкото Ви господство и прибягва към Вас като към сигурно убежище в превратностите на нашето време. Но царувайте особено над онази част от Църквата, която е преследвана и потискана, като й давате сили, за да понася омразата, постоянство – за да не се огъва пред несправедливия натиск, светлина – за да не се поддава на козните на врага, решителност – за да устоява на откритите атаки, и във всеки момент – непоклатима вярност към Вашето Царство.

Царувайте над умовете, за да търсят единствено истината; над волите – за да искат единствено доброто; над сърцата – за да обичат единствено онова, което самата Вие обичате.

Царувайте над отделните хора и над семействата, над обществата и над нациите; над събранията на могъщите, над съветите на мъдрите, както и над скромните желания на смирените.

Царувайте над пътищата и площадите, над градовете и селата, над долините и планините, над въздуха, земята и морето;

и приемете благочестивата молитва на онези, които знаят, че Божието Царство е Царство на милосърдието, където всяка просба бива изслушвана, всяка болка – облекчавана, всяко нещастие – поправяно, всяка немощ – изцерявана, и където не без помощта на пресладките Ви ръце от самата смърт се въздига усмихнат животът.

Сторете така, че онези, които Ви призовават от всички краища на света и ви наричат Царица и Господарка, да могат един ден да се радват в небето на пълнотата на Вашето Царство и да съзерцават Вашия Син, Който с Отца и Светия Дух живее и царува през вековете на вековете. Така да бъде!

 

Коментари

Няма добавени коментари!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *