2 август – Свети Евсевий, Епископ на Верчели (Възпоминание по избор)

 

vangelodelgiorno.org

Свети Евсевий е роден ок. 283 г. в Сардиния. Баща му претърпява мъченичество за християнската вяра, след което той с майка си и сестра си се преселват в Рим. Папа Марк го ръкополага за свещеник, а Папа Юлий I – за пръв Епископ на новосъздадената Епархия Верчели в Пиемонт. Свети Амброзий, Ариепископ на Милано, го възхвалява за богатите плодонве на неговия апостолат. Свети Евсевий се противопоставя на арианството и е ревностен защитник на Никейския Символ на вярата. По времето на арианина император Констаций II е изпратен в изгнание и претърпява много страдания. Много уважаван е в цялата област Пиемонт, на която впоследствие е обявен за Покровител. Умира на своя епископски трон във Верчели през 371 г.

Четиво от Римския Бревиарий за Възпоминанието (по избор) на Свети Евсевий от Верчели, Епископ

Из “Послания” на Свети Евсевий, Епископ на Верчели
(Lett. 2q 1, 3-2,3; 10, 1-11,1; CCL 9, 104-105.109)

Узнах, че вие, възлюбени братя, всички сте добре, каквото беше и моето желание. Колкото до мен, почувствах се като че съм сред вас, като че бях внезапно пренесен от много голямо разстояние, както Авакум, който е бил пренесен от ангел при Даниил, когато получих вашите писма, и когато прочетох в написаното от вас за добрите чувства и любовта, която имате към мен.

Сълзите се смесваха с радостта ми; на огромното ми желание да чета пречеше плачът ми.

Прекарах няколко дни в това състояние на духа, през които ми се струваше, че говоря с вас и успявах да забравя преживените трудности. Чувствах се обкръжен отвсякъде от утешителни спомени, които ми помагаха да съпреживея вашата вяра, вашите чувства, плодовете на вашата любов, и така ми се струваше, че вече не съм в изгнание, а се намерих внезапно сред вас.

Радвам се много, братя, за вашата вяра, и се веселя заради спасението, което тя е донесла на всички вас. Радвам се на плодовете, дадени от вас, които раздавате на близки и далечни. Вие сте наистина като добре посадено дърво, което, именно заради плодовитостта си, избягва секирата и изгарянето. Ние също бихме искали да се присъединим към вас, не само като израз на нормалната човешка солидарност, а и като предложим живота си за ваше спасение.

Знайте, че с много трудности успяхме да изпратим това послание, като постоянно молехме Бога да държи настрана поне за известно време пазачите. Искахме, що се отнася до нашата личност, дяконът да ви донесе това поздравително писмо, скровно, както виждате, но все пак за предпочитане пред лошите вести.

Използвам случая, за да ви препоръчам горещо да пазите грижливо вашата вяра, да останете в съгласие, да бъдете усърдни в молитвата, да си спомняте винаги за нас, та Господ да благоволи да даде свобода на Своята Църква, потискана днес по цялата земя, и ние, които сме потискани на тази земя, да можем да си възвърнем своодата и да се радваме заедно с вас.

Моля също така всекиго от вас, поради  Божието милосърдие, да се зарадвате на поздрава, който отправям към вас с настоящето писмо, защото този път не ми е възможно да отправя към всекиго от вас моя поздрав. С това мое писмо се обръщам към всички вас, братя мои и свети сестри, синове и дъщери, събратя от двата пола и от всяка възраст, за да се зарадвате на този простичък поздрав и да предадете нашата почит и на онези, които са извън Църквата, но благоволяват да изпитват към нас чувства на любов.

 

 

 

Коментари

Няма добавени коментари!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *