18 април – ПАСХАЛНО ТРИДНЕВИЕ: ВЕЛИКИ ПЕТЪК

Четива:
Исаия 52, 13-53, 12
Псалм 30
Евреи 4, 14-16; 5, 7-9
Йоан 18, 1-19, 42

 

Думи на Папа Франциск по време на Кръстния Път в Колизея, Рим – 29 март 2013 г.

Скъпи братя и сестри,

digilander.libero.it

Благодаря ви, че участвахте така многобройни в този момент на интензивна молитва. Благодаря и на всички, които бяха заедно с нас с помощта на средствата за комуникация, особено на болните и възрастните хора.

Не искам да добавям много думи. В тази нощ трябва да остане само едно слово, което е самият Кръст. Исусовият Кръст е Словото, с което Бог отговори на злото в света. Понякога ни се струва, че Бог не отговаря на злото, че запазва мълчание. Всъщност Бог говори, отговаря, и Неговият отговор е Христовият Кръст: слово, което е любов, милосърдие, прошка. Както и съд: Бог ни съди, обичайки ни. Да помним това: Бог ни съди, обичайки ни. Ако приема любовта Му, аз съм спасен; ако я отхвърля, съм осъден – не от Него, а от самия себе си, защото Бог не осъжда. Той само обича и спасява.

Скъпи братя, словото на Кръста е също така отговорът на християните на злото, което продължава да живее в нас и около нас. Християните трябва да отговарят на злото с добро, поемайки Кръста като Исус.

Тази вечер чухме свидетелството на нашите братя от Ливан: те съставиха тези хубави размишления и молитви. Благодарим им от сърце за това служение и особено за свидетелството, което ни дават. Видяхме го, когато Папа Бенедикт отиде в Ливан: видяхме красотата и силата на християнската общност в тази земя и приятелството на толкова братя мюсюлмани и на много други. Това е знак за Близкия Изток и за целия свят: знак на надежда.

Така че да продължаваме по тази Via Crucis (Кръстен Път) всеки ден от живота ни. Да вървим заедно по пътя на Кръста, да вървим, носейки в сърцата си това Слово на любовта и на прошката. Да вървим, очаквайки Възкресението на Исус, Който ни обича толкова много. Той целият е любов.

 

 

Коментари

Няма добавени коментари!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *