12 октомври – Освещаване на Катедралата в Русе (Празник)

Четива:
Римляни, 2, 1-11
Псалм 61
Лука 11, 37-41
 

Днес нашата Никополска Епархия чества годишнината от освещаването на своята катедрала „Свети Павел от Кръста“ в Русе. Строежът на катедралата започва през 1890 г. и продължава до 1892 г. Посветена е на Свети Павел от Кръста (1694 – 1775), основател на Конгрегацията на Отците Пасионисти.

Четиво от Римския Бревиарий за Освещаването на църква

Из „Слова“ на Свети Августин, Епископ и Църковен Учител

(Слово 336, 1.6; Patrologia Latina 38 [ed. 1861]. 1471-1472.1475)

Освещаването на дома за молитва е празник на нашата общност. Това здание стана дом на нашия култ. Но и ние самите сме дом Божи. Построени сме в този свят, а ще бъдем осветени тържествено в края на времената. Домът, или по-точно построяването му, изисква усилие. Освещаването пък ще стане с радост.

Онова, което бе станало тук, когато започваше строежът на този дом, се подновява, когато се събират вярващите в Христа. Чрез вярата те стават материал, подходящ за строежа, като дървета и камъни, взети от горите и от планините. Когато биват катехизирани, кръстени, формирани, те са като че издялани, оформени, шлифовани от ръцете на занаятчиите и строителите.

Те стават обаче Божи дом, едва когато биват обединени помежду си от любовта. Ако не съвпаднат помежду си в определен ред, ако не бъдат свързани хармонично, ако не бъдат свързани в едно по определен начин, никой не би влязъл в този дом. Но когато видиш в една сграда добре подредените камъни и греди, ти ще влезеш там сигурен, без да се боиш, че ще рухне.

Затова Господ Христос, Който желае да влезе и да живее в нас, казва, като че гради по този начин: „Нова заповед ви давам: да се обичате един другиго“ (Йоан 13, 34). Казва: „Нова заповед ви давам“. Вече остаряхте, не ми построихте дом, останахте във вашите руини. Затова, за да ви освободя от разрухата на развалините ви, обичайте се един другиго.

Но нека любовта ви помни, че този дом се строи все още по цялата земя, както бе предречено и обещано. Когато се строеше храмът след изгнанието, както е писано в един псалм, се казваше: Пейте на Господа песен нова, пейте на Господа от цяла земя (ср. Пс. 149, 1). Онова, което тук е наречено „песен нова“, Господ го нарича „нова заповед“. Какво означава, прочее, „песен нова“, ако не „нова любов“? Пее онзи, който обича. Гласът на този певец е изпълнен със свята любов.

Затова, което виждаме да е направено материално със стените, се прави духовно с душите; и което виждаме изградено с камъни и дърво, се извършва в телата ви чрез действието на Божията благдат.

Ето защо трябва преди всичко да благодарим на Господа, нашия Бог, от когото идва всеки добър подарък и всеки съвършен дар. Да въздадем хвала на Неговата доброта с радост в сърцата, задето подтикна духа на своите верни към построяването на този дом, увеличи любовта им и им помогна. Той вдъхнови волята на онези, които все още не желаеха това, подкрепи усилията на добрата им воля, за да преминат към действие. Така че Сам Бог е, Който започна и доведе докрай всичко това, Той е, „Който събужда“ в Своите „желание и действие според благата Му воля“ (Фил. 2, 13).

 

Коментари

 1. море в турция 07.01.2013 в 6:44

  Бог е навсякъде около нас, защото ние го носим вътре в себе си.Всеки ден трябва да благодарим на Господа, нашия Бог, от когото идва всеки добър подарък и всеки съвършен дар. Да въздадем хвала на Неговата доброта с радост в сърцата, задето подтикна духа на своите верни към построяването на този дом, увеличи любовта им и им помогна. Той вдъхнови волята на онези, които все още не желаеха това, подкрепи усилията на добрата им воля, за да преминат към действие. Много красиво звучи, идеално сте го написали, трябва да благодарим и вярвам, че има много добри хора, които не спират да помагат на изпадналите в беда.

 2. carolina herrera 212 19.10.2012 в 10:11

  Това е чудесно, че освещаването на дома за молитва е празник на общността. Това здание е станало и дом на култ. Построени сме в този свят, а ще бъдем осветени тържествено в края на времената. Домът, или по-точно построяването му, изисква усилие. Освещаването пък ще стане с радост.Това са хубаво думи.Такова нещо наистина трябва с добро да бъде направено и с щастие, за да изпрати и такива послания към хората.Статията е страхотна и се радвам, че попаднах на нея сега.Не знам на кой трябва да благодарим.мисля, че преди всичко на себе си, защото от нас самите зависи какво ще постигнем и направим.

 3. екскурзия дубай 19.07.2012 в 8:39

  Поздравления за това, че Никополска Епархия чества годишнината от освещаването на своята катедрала „Свети Павел от Кръста“ в Русе. Желая много благополучия и успехи. Това е хубав повод за празник.Тези храмове имат уникални празници, които не пропускат да отбележат, като по този начин запазват историята.Статията е много добре написана , радвам се че има и илюстрация, снимки, за да я видим как изглежда. Хубаво е казано“Затова, което виждаме да е направено материално със стените, се прави духовно с душите; и което виждаме изградено с камъни и дърво, се извършва в телата ви чрез действието на Божията благдат“. Дано да има повече хора с такъв дух и вяра в днешно време.

 4. средиземноморски круизи 06.07.2012 в 6:25

  Добре е , че има освещаване на катедралата в Перник. Това са хубави инициативи.Освещаването на дома за молитва е ГОЛЯМ празник .Хареса ми изречението „Но нека любовта ви помни, че този дом се строи все още по цялата земя, както бе предречено и обещано. „Любовта е всичко около и вътре в самите нас.“което виждаме изградено с камъни и дърво, се извършва в телата ви чрез действието на Божията благдат“ величествено. Страшно много ми хареса статията, добре е написана и снимките са хубави. В Перник от доста време не съм ходила. Трябва да посетя катедралата задължително.

 5. доставка на подправки 04.05.2012 в 7:25

  Катедралата е много красива и величествена!

 6. ранни записвания Кушадъсъ 22.12.2011 в 17:52

  Въсхищавам се на резигиозните традиции и храмовете, които със стотици години имат прекрасен вид благодарение на поддържащите вярващи. Високият морал на вярващите хора, тяхната култура и възпитание говорят много чрез храмовете, за разлика от комерсиалните обекти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *