11 август – Света Клара, Девица (Възпоминание)

cleofas.com.br

Клара (Киара) Офредучи е родена през 1193 г. в знатно семейство в Асизи (Италия). Вдъхновена от примера на Свети Франциск, съвсем млада тя напуска дома си и заживява монашески живот под неговото духовно ръководство. При църквата „Сан Дамиано“ в Асизи тя поставя началото на Втория Францискански Орден (на Кларисите), за който пише „Правило“. Умира в Асизи на 11 август 1253 г.

Из „Правило за живота на Бедните Сестри“ на Света Клара от Асизи (1253 г.)

(Santa Chiara d’Assisi. Regola di vita delle Sorelle Povere – 1253. Jrascrizione, impaginazione e link: Maurizio Mastrorilli, 2000)

Инокентий, Епископ, слуга на слугите Божии, до възлюбените в Христа дъщери, до абатисата Клара и до останалите сестри от Манастира „Сан Дамиано“ в Асизи – поздрав и апостолически благослов!

Апостолическият Престол благоволи да одобри благочестивите обети и да отговори утвърдително на справедливите молби, които вие отправихте към него. Тъй като от ваша страна пристигна смирената молба да се погрижим да утвърдим с апостолическата си власт формата на живот, според която вие трябва да живеете заедно, в единодушие и с обет за пресвята бедност – [начин на живот], завещан ви от Блажения Франциск, който вие приехте спонтанно, и който нашият достопочтен Брат, Епископът на Остия и Велетри, прецени, че е добре да утвърди, съгласно изложеното с повече пълнота в посланието, написано от този Епископ.

Узнали за набожните ви молитви, признавайки и смятайки за полезно направеното в това отношение от същия Епископ, ние го утвърждаваме с апостолическата си власт и го поставяме под защитата на написаното от нас, настоявайки съдържанието на това послание дума по дума да бъде приложено в настоящето. Посланието е следното:

Райналдо, по Божия милост Епископ на Остия и Велетри, до неговата възлюбена майка и дъщеря в Христа, благочестивата Клара, абатиса на „Сан Дамиано“ в Асизи, и до нейните сестри, както настоящи, така и бъдещи – поздрав и бащински благослов! Тъй като вие, възлюбени дъщери в Христа, презряхте разкоша и удоволствията на света, и, следвайки стъпките на Самия Христос и на Пресвятата Му Майка, избрахте да живеете телесно затворени и да служите на Господа в пълна бедност, така че да можете със свободен дух да служите на Господа, ние, препоръчвайки в Господа светия ви пример, с радост и бащинско чувство желаем да утвърдим вашите обети и вашите свети желания.

Затова, научавайки за набожните ви молитви, утвърждаваме завинаги с властта на Господин Папата и с нашата власт, за всички вас и за онези, които ще ви наследят във вашия манастир, и предаваме под закрилата на настоящето послание формата на живот и начина на свято единство и възвишена бедност, които вашият блажен Отец Свети Франциск ви е предал с думи и писания, за да ги спазвате. Приложена в настоящето, тази форма на живот е следната:

Глава I

(В името на Господа. Започва формата на живот на Бедните Сестри)

1. Формата на живот на Ордена на Бедните Сестри, установена от Блажения Франциск, е следната: 2. Да спазват Светото Евангелие на нашия Господ Исус Христос, като живеят в послушание, без нищо свое и в чистота.

3. Клара, недостойна рабиня Христова и клонка на Блажения Франциск, обещава послушание и почит на Господин Папата Инокентий и на неговите канонично избрани наследници, и на Римската Църква.

4. И както още в началото на своето обръщане, заедно със своите сестри, бе обещала послушание на Блажения Франциск, така и сега обещава да запази ненарушено това послушание към неговите наследници.

5. Другите сестри също трябва да се покоряват на наследниците на Блажения Франциск и на Сестра Клара, и на другите канонично избрани абатиси, които ще я наследят.

 

Глава II

(За онези, които желаят да приемат този живот, и как трябва да бъдат приемани)

1. Ако някоя по Божие вдъхновение дойде при нас и поиска да приеме този живот, абатисата първо трябва да поиска съгласието на всички сестри. 2. И ако повечето от тях са съгласни, с позволението на Господин Кардинала, наш Покровител, тя може да бъде приета. 3. И ако прецени, че тя трябва да бъде приета, да я изпита внимателно или да натовари някого да я изпита относно католическата вяра и църковните Тайнства. 4. И ако тя вярва във всичко това и желае да го изповядва с вярност и да го съблюдава твърдо докрай, 5. и няма съпруг, или, ако е имала такъв, той вече е приел монашество с позволението на диоцезиалния Епископ и е положил вечни обети, или ако напредналата възраст, някакво заболяване или слаб ум не й пречи да следва този живот, 6. тя може да приеме и да следва нашия начин на живот.

7. И ако бъде годна за това, да й се каже словото на Светото Евангелие: да отиде и да продаде всичко свое, и да раздаде полученото на бедните. 8. Ако не може да стори това, достатъчна е добрата й воля. 9. А абатисата и нейните сестри да внимават тя да не бъде въвлечена във временни грижи, и да направи с нещата си онова, което Господ й внуши. 10. Ако обаче поиска съвет, да я пратят при доверени лица, които се боят от Бога, и с тяхна помощ тя да раздаде благата си на бедните.

11. След това, като й бъдат отрязани косите в кръг и свали светските си дрехи, да й се дадат три туники и наметало. 12. И вече за нея не ще бъде редно да излиза от манастира без задоволителна, разумна, важна и достойна за одобрение причина. 13. Когато приключи годината й за изпитание, тя да бъде приета в послушание, като й се позволи да съблюдава постоянно живота и формата на нашата бедност. 14. Никоя да не носи було по време на изпитанието.

15. Сестрите могат да имат и къси наметки, за своите нужди или за да ги използват при служение или работа. 16. Абатисата да им осигури нужните дрехи според особеностите на лицата, местата, времето и студените райони – както прецени според нуждата.

17. Младите момичета, приети в манастира преди изискваната възраст, да бъдат подстригани в кръг, и като оставят светските си дрехи, да облекат монашеско расо, според преценката на абатисата. 18. Но когато достигнат приетата възраст, да се обличат като останалите и да положат своите обети. 19. За тях, както и за останалите новиции, абатисата да осигури старателно учителка, (избрана) сред най-достойните за доверие в целия манастир, 20. която със свети разговори и почтено поведение да ги формира грижливо според формата на нашите обети.

21. Относно приемането на сестрите, които служат извън манастира, да се спазва предписаната форма. 22. те могат да носят обувки. 23. Никоя не може да живее в манастира заедно с нас, ако не е била приета според формата на нашите обети.

24. И от любов към Пресветия и Възлюбен Младенец, повит в скромни пелени, положен в ясла, и към Пресветата Му Майка, съветвам, умолявам и увещавам моите сестри да се обличат винаги в бедни дрехи.

 

Глава III

1. Образованите сестри да извършват Божествената Служба според обичая на Малките Братя, 2. за което могат да имат бревиарии, които да четат, без да пеят. 3. А за онези, които по разумна причина понякога не могат да прочетат Службата на Часовете, ще бъде добре да кажат като останалите сестри „Отче наш“. 4. Онези пък, които не умеят да четат, да казват 24  „Отче наш“ сутрин, 5 като утринни хвалебствия, за първия, третия, шестия и деветия Час – за всеки от тези Часове – 7, за вечерните молитви – 12, като молитва преди лягане – 7. 5. Да казват за покойниците 7 „Отче наш“ с „Requiem aeternam“, сутрин – 12, 6. когато образованите сестри са приканени да казват Службата за покойниците. 7. Когато някоя сестра напусне нашия манастир, да бъдат казвани 50 „Отче наш“.

8. Във всяко време сестрите да постят. 9. Но на Рождество Христово, в който и ден да се пада, могат да се хранят два пъти. 10. Спрямо тези на юношеска възраст, слабите и онези, които служат извън манастира, да се постъпва с милосърдие – както прецени абатисата. 11. Но в случай на явна нужда, сестрите не са задължени с телесен пост.

12. С разрешението на абатисата те да се изповядват поне 12 пъти годишно. 13. И тогава да се пазят да не употребяват други думи, освен свързаните с покаянието и спасението на душите. 14. Да се причастяват 7 пъти, тоест на Рождество Христово, на Велики Четвъртък, на Възкресение Христово, на Петдесятница, на Отнасянето на Блажената Дева в небето, на празника на Свети Франциск и на празника на Всички Светци. 15. На капелана да бъде позволено да служи вътре (в манастира), за да причастява здравите и болните сестри.

 

 

 

Коментари

Няма добавени коментари!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *