10 юли – XV НЕДЕЛЯ ПРЕЗ ГОДИНАТА

Четива:

Исаия 55, 10-11

Псалм 64

Римляни 18, 18-23

Матей 13, 1-23

Четиво от Римския Бревиарий за XV Неделя през годината

Начало на трактата „За тайните“ на Свети Амброзий Медиолански, Епископ и Църковен Учител

( Nn.1-7; SC 25 bis. 156-158 )

Всеки ден ние ви говорихме върху морални теми, докато се четяха делата на патриарсите или поученията на Притчите, та, формирани и поучени от тях, да се научите да навлизате в пътищата на древните, за да вървите по пътя им и да се покорявате на божествените пророчества и, обновени от кръщението, да имате поведението, което подобава на кръстени.

А сега дойде време да говорим за тайните и да обясним природата на тайнствата. Ако бях направил това на непосветени, преди кръщението, щях по-скоро да предам, отколкото да обясня това учение. Трябва да добавя, че светлината на тайните става по-всепроникваща, ако блесне изненадващо, отколкото ако се появи след първите проблясъци на някакво предварително и най-общо обяснение.

Затова отворете ушите си и вкусете хармонията на вечния живот, влял се във вас чрез тайнствата. Обяснихме ви го, когато, отслужвайки тайната на отварянето на ушите, ви казахме: „Еффата, тоест: Отвори се!“ (Марк. 7, 34), та всеки от вас, на които предстоеше да се докоснете до благодатта, да разбере за какво е питан и да си спомни какво да отговори. Христос, както четем, е отслужил в Евангелието тази тайна, когато е излекувал глухонемия.

Впоследствие за тебе се отвори Светая Светих и ти навлезе в светилището на възраждането. Помни какво си бил питан, размишлявай върху онова, което си отговорил. Ти се отрече от дявола и от делата му, от света, от твоята безнравственост и от твоите страсти. Думата ти се пази не в гроб на мъртъвци, а в книгата на живите. Край кръщелния извор ти видя левита, видя свещеника, видя първосвещеника. Не мисли за външния вид на човешката личност, а за харизмата на светото служение. Ти си говорил в присъствието на ангели, както е писано: Устата на свещеника трябва да пазят знание, и закона търсят от устата му, защото той е вестител на Господа Сабаот (Мал. 2, 7). Това не може да се сбърка, не може да се отрече. Ангел е онзи, който възвестява Христовото царство, който възвестява вечния живот. Трябва да съдиш не по външния вид, а по функцията. Мисли за това, което той ти е дал, разсъждавай върху значението на задачата му, оцени онова, което прави той.

Тъй като вече си в състояние да виждаш своя противник, от когото се предполага, че си се отрекъл с устата си, то обърни се на изток: защото който се отрича от дявола, се обръща към Христа и Го гледа право в лицето.

 

Коментари

Няма добавени коментари!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *