10 август – Свети Лаврентий, Дякон и Мъченик (Празник)

Четива:
2 Коринтяни 9, 6-10
Псалм 111
Йоан 12, 24-26

 

Свети  Лаврентий е роден в Римска Испания през 230 г. Ръкоположен е за Дякон в Рим и е натоварен със задачата да раздава помощи от името на Църквата на бедните християни. Когато император Валериан (254-260) започва гонения срещу християните, мъченическа смърт претърпяват Папа Сикст II (257-258), шестима негови дякони и много верни. Дякон Лаврентий също е арестуван – от него искат да се отрече от вярата си и да предаде имуществата на Църквата. Той приема с героично търпение и упование в Бога жестоките изтезания, на които е подложен. Накрая е умъртвен, като го изгарят жив върху нагорещена решетка. Загива мъченически на 10 август 258 г.

Катехизис на Папа Бенедикт XVI по време на Генералната Аудиенция в Кастел Гандолфо – 11 август 2010 г.

Мъченичеството

Скъпи братя и сестри,

Днес в Литургията възпоминаваме Света Клара от Асизи, основателка на Кларисите, светла фигура, за която ще говоря в един от следващите катехизиси. През тази седмица, обаче, както споменах миналата неделя и в „Angelus“, отбелязваме паметта на някои Свети Мъченици – както от първите векове на Църквата, като Свети Лаврентий, Дякон, Свети Понциан, Папа и Свети Иполит, Свещеник, така и от по-ново време, като Света Тереза Бенедикта от Кръста (Едит Щайн), Покровителка на Европа, и Свети Максимилиан Мария Колбе. Затова бих искал да се спра накратко на мъченичеството – форма на тоталната любов към Бога.

На какво се основава мъченичеството? Отговорът е прост: на смъртта на Исус, на Неговото върховно жертвоприношение на любовта, осъществено на Кръста, за да можем ние да имаме живот (ср. Йоан 10, 10). Христос е страдащият Слуга, за Когото говори пророк Исаия (ср. Ис. 52, 13-15), Който дарява Себе Си в откуп за мнозина (ср. Мат. 20, 28). Той призовава Своите ученици да вземат всеки ден кръста си и да Го следват по пътя на тоталната любов към Бога Отец и към човечеството: „Който не взема кръста си и не Ме следва, – казва ни Той, – не е достоен за Мен. Който е запазил душата си, ще я загуби, а който е изгубил душата си заради Мен, ще я запази“ (Мат. 10, 38-39). Тази е логиката на житното зърно, което умира, за да покълне и да донесе живот (ср. Йоан 12, 24). Самият Исус „е житното зърно, дошло от Бога – божественото житно зърно, което се оставя да бъде хвърлено в земята, оставя се да бъде преломено, пречупено в смъртта, и именно по този начин се отваря и може така да принесе плод за целия свят“ (Benedetto XVI, Visita alla Chiesa luterana di Roma [14 marzo 2010]). Мъченикът следва Господа чак до края, приемайки свободно да умре за спасението на света, в едно върховно изпитание на вярата и любовта (cfr Lumen Gentium, 42).

И пак: откъде се поражда силата да се посрещне мъченичеството? От дълбокото и интимно единство с Христос, защото мъченичеството и призванието към мъченичество не са резултат от човешко усилие, а са отговор на една инициатива и на едно призвание, които идват от Бога; дар са на Неговата благодат, която прави хората способни да сасат живота си от любов към Христос и Църквата, и така – за света. Когато четем житията на мъчениците, оставаме поразени от спокойствието и смелостта, с които те приемат страданията и смъртта: мощта на Бога се проявява напълно в немощта, в бедността на оногова, който се уповава на Него и единствено в Него полага надеждата си (ср. 2 Кор. 12, 9). Но е нужно да се подчертае, че Божията благодат не унищожава, нито задушава свободата на приемащия мъченичество, а напротив – обогатява я и я въздига. Мъченикът е изключително свободна лачност, свободна пред властта, пред света. Една свободна личност, която чрез един – единствен решителен акт дарява на Бога целия си живот, и чрез един върховен акт на вярата, надеждата и любовта се оставя в ръцете на Своя Творец и Изкупител; жертва живота си, за да се присъедини тотално към Христовото жертвоприношение на Кръста. С една дума – мъченичеството е велик акт на любовта, в отговор на огромната любов на Бога.

Скъпи братя и сестри, както казах миналата сряда, може би ние не сме призвани към мъченичество, но никой от нас не е изключен от Божието призвание към святост – да живее по възвишен начин християнското си съществуване. А това означава да поема всеки ден кръста върху себе си.

Всички ние, особено в нашето време, в което изглежда, че вземат връх егоизмът и индивидуализмът, трябва да приемем като първа и фундаментална наша задача да израстваме всеки ден все повече в любовта към Бога и братята, за да се преобразим в нашия живот и да преобразим по този начин и нашия свят. Чрез застъпничеството на Светците и на Мъчениците да молим Господа да разпали сърцата ни, за да бъдем способни да обичаме така, както той възлюби всекиго от нас.

 

Коментари

Няма добавени коментари!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *