1 май – II ПАСХАЛНА НЕДЕЛЯ (НЕДЕЛЯ НА БОЖИЕТО МИЛОСЪРДИЕ)

1 май – II ПАСХАЛНА НЕДЕЛЯ (НЕДЕЛЯ НА БОЖИЕТО МИЛОСЪРДИЕ)

Четива:

Деяния 2, 42-47

Псалм 117

1 Петър 1, 3-9

Йоан 20, 19-31

Четиво от Римския Бревиарий за II Пасхална Неделя

Из „Слова“ на Свети Августин, Епископ и Църковен Учител

(Слово 8 в Октавата на Пасха 1, 4; Patrologia Latina 46, 838.841)

Отправям думите си към вас, току що родените деца, все още мънички в Христа, нови чеда на Църквата, благодат на Отца, плодовитост на Майката, благочестив кълн, нов пчелен рояк, цвят на нашата чест и плод на нашия труд, моя радост и мой венец; отправям думите си към всички вас, които сте тук, чисти пред Господа.

Обръщам се към вас с думите на Апостола: „Вземете оръжието на Господа Исуса Христа и не следвайте плътта в нейните желания“ (Рим. 13, 14) , защото сте се облекли и в живота на Оногова, в Когото сте се облекли чрез тайнството. „Защото всички, които в Христа се кръстихте, в Христа се облякохте. Няма вече юдеин, нито елин, няма роб, нито свободен, няма мъжки пол, нито женски, защото всички вие сте едно в Христа Исуса“ (Гал. 3, 27-28).

Точно в това се състои силата на тайнството. Всъщност то е тайнство на новия живот, което започва в това време с опрощението на всички грехове, и ще постигне пълнотата си при възкресението от мъртвите. Вие, прочее, сте били погребани с Христа в смъртта чрез кръщението, та както Христос е възкръснал от мъртвите, така и вие да можете да напредвате в нов живот (ср. Рим. 6, 4).

Затова напредвайте във вярата, защото през цялото време, когато обитавате това смъртно тяло, вие сте като странници, далеч от Господа. Ваш сигурен път е станал Онзи, към Когото се стремите, тоест Същият Христос Исус, Който заради вас е благоволил да стане Човек. За онези, които Го почитат, Той запази съкровищата на щастието, с които ще дари преизобилно онези, които се надяват в Него, за да получат наяве онова, което вече са получили в надеждата.

Днес е осмият ден от вашето рождение, днес се осъществява напълно във вас знакът на вярата, онзи знак, който при древните патриарси се е проявявал в обрязването, осем дни след раждането на света. Затова и Господ постави печата Си на Своя ден, който е третият след Страданията Му. В седмичния цикл, обаче, този ден е осмият ден, след седмия ден, тоест след събота, и първият ден на седмицата. Христос, като направи Тялото Му да премине от смъртта към безсмъртието, подпечата Своя ден със знака на Възкресението.

Вие участвате в същата тази тайна, все още не в пълното й осъществяване, а в твърдата надежда, защото имате сигурен залог – Светия Дух. „И тъй, ако сте възкръснали заедно с Христа, търсете онова, което е горе, където Христос седи отдясно на Бога. За небесното мислете, а не за земното. Защото вие умряхте и вашият живот е скрит заедно с Христос в Бога. Когато се яви Христос, нашият живот, тогава и вие ще се явите с Него в слава“ (Кол. 3, 1-4).

Коментари

Няма добавени коментари!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *