23 юли – Света Бригита, Монахиня и Покровителка на Европа (Празник)

Четива:
Галатяни 2, 19-20
Псалм 33
Йоан 15, 1-8

Света Бригита е родена през юни 1303 г. в замъка Финста край шведската столица Упсала. Семейството й принадлежи към най-висшата аристокрация на страната.

От малка се отличава с изключително благочестие и с желанието си да следва Божията воля. Когато е на 14 години, я омъжват за благородника Улф Гудмарсон, с когото тя изгражда прекрасно християнско семейство. Дарява съпруга си с 8 деца, сред които е Света Катерина Шведска. Голямото си влияние в кралския двор използва, за да подобри нравите там и за да върши добро на страната и народа си. През 1341 г. поклонническото пътешествие, което извършва със съпруга си до Сантяго де Компостела в Испания, променя решително живота и на двамата. Когато се завръщат в Швеция, Улф става цистерциански монах, а Бригита поставя началото на Ордена на Светия Спасител. Последните си години светицата прекарва в Рим, където работи за завръщането на папата от Авиньон. Умира във Вечния град на 23 юли 1373 г.

Мистичните й преживявания са отразени в нейните „Откровения“. Канонизирана е от папа Бонифаций IX през 1391 г. Заради делото й, донесло мир и единство на много народи, папа Йоан Павел II провъзгласява през 1999 г. Света Бригита за Покровителка на Европа.

Четиво от Римския Бревиарий за Празника на Света Бригита, Монахиня и Покровителка на Европа

Из „Молитви“ на Света Бригита, Монахиня и Покровителка на Европа

(Молитва 2; Revelatuonum S. Birgittae libri 2; Roma 1628, pp. 408-410)

Благословен бъди, Господи мой Исусе Христе, задето си предрекъл във времето Твоята смърт, задето си преобразил по чуден начин на Тайната вечеря материалния хляб в Твоето прославено тяло, задето си го раздал на апостолите за спомен на Твоите почитаеми Страдания, задето си им измил нозете със Светите си и безценни ръце, разкривайки с неизмеримо величие Твоето смирение.

Чест на Тебе, Господи мой Исусе Христе, задето си пролял кървава пот от невинното Си тяло в утеснение поради страданията и смъртта, осъществявайки при все това нашето спасение, което бе пожелал да извършиш докрай, показвайки по този начин Твоята любов към човешкия род.

Благословен бъди, Господи мой Исусе Христе, задето си бил отведен при Кайафа и задето си позволил в Твоето смирение, Ти, Който си Съдия на всички, да бъдеш изправен пред съда на Пилат.

Слава на Тебе, Господи мой Исусе Христе, задето си бил осмян, когато, облечен в пурпурна дреха, са Те увенчали с най-остри тръни, и задето си понесъл с безкрайно търпение славния Ти лик да бъде покрит с храчки, очите ти да бъдат завързани, лицето Ти да понесе тежки плесници от светотатствените ръце на безчестни хора.

Хвала на Тебе, Господи мой Исусе Христе, задето си позволил с безкрайно търпение да бъдеш завързан на стълба, да те бичуват по нечовешки начин, да бъдеш отведен, цял окървавен, пред съда на Пилат, да се държиш там като невинно агне, водено на заколение.

Чест на Тебе, Господи мой Исусе Христе, задето си позволил да бъдеш осъден в Твоето свято тяло, цялото в кръв, на кръстна смърт; задето си носил с болка кръста на светите Си рамене и задето си пожелал да бъдеш прикован на кръстното дърво, след като си бил жестоко завлечен на мястото на Твоето страдание и съблечен от дрехите Си.

Чест на Тебе, Господи Исусе Христе, задето си вдигнал смирено сред всички тези мъчения, очите Си, изпълнени с любов и доброта, към Твоята предостойна Майка, която никога не е познала грях, нито е имала някога дори най-малката вина, и задето си я утешил, поверявайки я на вярната закрила на твоя ученик.

Вечен благослов на Тебе, Господи мой Исусе Христе, задето си дал по време на смъртната Си агония, надеждата за опрощение на всички грешници, когато си обещал милосърдно славата на рая на разбойника, който се е обърнал към Тебе.

Вечна хвала на Тебе, Господи мой Исусе Христе, за всеки миг, в който си понасял на кръста за нас, грешниците, най-страшните болки и страдания; защото ужасните болки от Твоите рани проникваха безжалостно в блажената Ти душа и пронизваха болезнено пресветото Ти сърце, и когато сърцето Ти спря, Ти издъхна с облекчение и, отпускайки глава, предаде с огромно смирение духа Си в ръцете на Бога Отец, оставайки след това мъртъв, с изстинало тяло.

Благословен бъди, Господи мой Исусе Христе, задето си изкупил душите с предрагоценната Си кръв и с пресветата Си смърт, и задето милостиво си ги отвел от изгнание към вечен живот. Благословен бъди, Господи мой Исусе Христе, задето си позволил копие да прониже, за наше спасение, реброто и сърцето Ти и заради пресветата кръв и водата, които бликнаха от страната Ти за наше изкупление.

Слава на Тебе, Господи мой Исусе Христе, задето си пожелал благословеното Ти тяло да бъде снето от Твоите приятели от кръста, да бъде положено в прегръдките на Прескръбната Ти Майка, да бъде повито от нея в плащеница, да бъде затворено в гроба и да бъде пазено от войници.

Вечна чест на Тебе, Господи мой Исусе Христе, задето си възкръснал на третия ден от мъртвите и задето, бидейки жив, си се срещнал с които си избрал; задето си се възкачил след четиридесет дни на небето пред очите на мнозина, и задето си въздигнал там, сред почести, Твоите приятели, които си освободил от ада.

Почит и вечна хвала на Тебе, Господи Исусе Христе, задето си изпратил в сърцата на учениците Светия Дух и задето си дал на духа им безкрайна и божествена любов.

Бъди благословен, възхвален и прославен във вековете, Господи мой Исусе Христе, Който седиш на трона на Твоето царство в небесата, в славата на Твоето величие, телесно жив с всички Твои пресвети членове, които си приел от плътта на Девицата. И такъв ще дойдеш в деня на съда, за да съдиш душите на всички живи и на всички мъртви: Ти, Който живееш и царуваш с Отца и със Светия Дух във вековете на вековете. Амин.

Коментари

Няма добавени коментари!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *