РИМСКИТЕ ПЪРВОСВЕЩЕНИЦИ: 99. ЕВГЕНИЙ II, Папа

Евгений II e роден в Рим, син е на Боемунд. Произхожда от благородническия род Савели, дал вече на християнския свят двама Папи: Бенедикт II (684-685) и Григорий II (715-731). Папа Лъв III го прави Кардинал на Базиликата „Света Сабина“ на Авентинския хълм. След смъртта на Папа Пасхалий I се провеждат трудни избори за Първосвещеник. Мнозинството от клира избира през май 824 г. Евгений II, докато фракцията на аристокрацията посочва монаха Вала, който обаче се отказва в полза на Евгений, интронизиран на 5 юни. Плебсът пък се опитва да издигне за Папа някой си Сисиний (Зинзин). За да успокои духовете, в Рим пристига с войска италианският крал Лотар I, първороден син на император Людовик Благочестиви. Той възстановява реда и утвърждава Евгений II на престола, но в замяна на това му налага подписването на 11 ноември 824 г. на т. нар. „Constitutio romana“. Документът признава свободния избор на Папа, но дава възможност за участие на светски лица в него и задължава новоизбрания Първосвещеник да полага клетва за вярност пред представител на императора. В замяна на това императорът признава Папския суверенитет над териториите на Папската държава.

Свети Матей. Миниатюра от Евангелия на Ебон (816-823)Папа Евгений II свиква събор в Рим, чиято цел е да подобри дисциплината на клира. Друг събор, председателстван от него, открит на 6 юни 827 г. в Мантуа, има за цел да сложи край на продължилите дълго напрегнати отношения между Патриарсите на Аквилея и Градо в Североизточна Италия. Помирителната му акция обаче няма успех, поради съпротивата на придобиващата все по-голямо влияние Венеция.

Заради многото си благодеяния към бедните и нуждаещите се в Рим Евгений II е наречен „Баща на народа“. Умира на 27 август 827 г. Погребан е в базиликата „Свети Петър“.

 

Изобр.: Wikipedia.org

Коментари

Няма добавени коментари!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *