РИМСКИТЕ ПЪРВОСВЕЩЕНИЦИ: 98. СВЕТИ ПАСХАЛИЙ I, Папа

 

http://spazioinwind.libero.it/

Пасхалий Максим, син на Бонозий и Теодора, е роден в Рим. Възпитан е в Латеранския дворец, приема монашество и става Абат на „Свети Стефан“. На 24 януари 817 г., в деня на смъртта на своя предшественик Стефан IV, е избран единодушно от римския клир за Първосвещеник и интронизиран на следващия ден под името Пасхалий I. Уведомява за избора си император Людовик Благочестиви чрез пратеничество, ръководено от примицерия Теодор. Императорът му изпраща поздравленията си, потвърждава с договор суверенитета на Пасхалий над Папската област и му дарява властта над островите Корсика и Сардиния. През 823 г. Папата приема в Рим Лотар I, най-голям син на Людовик Благочестиви и крал на Италия. На Великден същата година го миропомазва за владетел и го увенчава с корона в Базиликата „Свети Петър“ – с това  се утвърждава   традицията европейските владетели да получават санкция за властта си от Папата в Рим.

 

 

Базиликата "Санта Праседе", изобр.: www.destination360.com

След потушаването на бунт на римската аристокрация срещу властта на Курията, оглавен от примицерия Теодор и зет му Лъв, двамата водачи са ослепени и обезглавени. Императорът обвинява Папата, че екзекуцията е станала по негово нареждане, но доказателства не са намерени, а Пасхалий I се заклева публично, че е непричастен към случилото се.

 

През 815 г. византийският император Лъв V Арменец възражда иконоборството в своята империя. Водачът на иконопочитателите Теодор Студит призовава Папата за намеса. Папа Пасхалий пише на императора и го увещава да сложи край на гоненията срещу почитателите на светите образи, но гласът му не е чут. Затова пък приема в Рим множество източни монаси, прогонени от иконоборците. След убийството на Лъв V през 820 г. на престола в Константинопол се възкачва Михаил II (820-829)р основател на Аморийската династия. Макар да се обявява за привърженик на иконоборството, при него преследванията срещу иконопочитателите значително отслабват.

Базиликата "Санта Чечилия" в Трастевере, www.flickr.com

Пасхалий I открива в Катакомбите на Свети Каликст мощите на Мъченицата Света Цецилия и ги пренася в построената наскоро едноименна Базилика в римския район Трастевере. Строи още две римскии църкви – „Санта Праседе“ и „Санта Мария ин Домника“, и ги украсява с великолепни мозайки.

Папата умира на 11 февруари 824 г. Погребан е в построената от него Базилика „Санта Праседе“. Канонизиран е и Църквата го възпоминава на 11 февруари.

 

 

Коментари

Няма добавени коментари!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *