РИМСКИТЕ ПЪРВОСВЕЩЕНИЦИ: 90. СВЕТИ ГРИГОРИЙ III, Папа

 

Wikipedia.org

Григорий е сириец по произход. Роден е през 690 г. На 11 февруари 731 г. е избран за Римски Епископ и е посветен на 16 март с. г. под името Григорий III. По негово време продължава успешната евангелизация на Германия. Папата дава на Свети Бонифаций сан Архиепископ с правото да назначава Епископи в новите епархии, а през 738 г. му дава титлата „Апостолически Нунций“ за Бавария, Алемания, Хесен и Тюрингия и отговорността за изграждането на църковната организация там. Изпраща палиуми на Татуин, Архиепископ на Кентърбъри и Егбърт, Архиепископ на Йорк в Англия. Премества Тържеството на Всички Светци от 13 май на 1 ноември, за да християнизира тази дата, свързана с древни езически празнични традиции на келтите.

Григорий III настоява решително да бъде сложен край на иконоборческите действия на византийския император Лъв III. Тъй като гласът му не е чут, на 1 ноември 731 г. той свиква синод в Рим, който осъжда иконоборството и отлъчва от Църквата унищожителите на икони. Дава подслон на множество иконопочитатели, избягали от репресивната политика на василевса, сред които има забележителни дейци на изкуството. В отговор императорът отнема от върховенството на Папата Сицилия и Калабрия, като ги подчинява на Константинополския Патриарх. Това допрнася за окончателното еманципиране на Римските Първосвещеници от Империята.

 

Битката при Поатие (732 г.). Изобр.: maat.it

Папата започва да укрепява градските стени на Рим и влиза в съюз с лангобардския крал Лиутпранд, който е постоянна заплаха за седалището на византийската власт в Равена.

По същото време арабите започват нашествие през Пиренеите в южните територии на Франкското кралство. Западна Европа е изправена пред смъртна опасност, но през 732 г. в битката при Поатие рицарската армия на майордома Карл Мартел нанася съкрушителен разгром на завоевателите и ги принуждава да зе задоволят с владенията си в Испания. Тази победа е оценена високо от Светия Престол и Папата удостоява Карл Мартел с титлата „патриций“. След смъртта на майордома на 11 ноември 741 г., начело на Франкската държава застават синовете му Карломан и Пипин Къси.

 

"Дева Мария Застъпница" ("Мадоната на Св. Лука"). VIII-IX в. Изобр.: gliscritti.it

Междувременно Реконкистата в Испания бележи първите си успехи. Дон Пелайо, вождът на антиарабското въстание от 718 г., се утвърждава като крал на независима Астурия (718-737). Неговият зет, крал Алфонсо I (739-757), извършва редица успешни нападения срещу владенията на маврите, отслабени от гражданска война, и завладява някои градове и територии.

Папа Григорий III умира на 28 ноември 741 г. Погребан е в Базиликата „Свети Петър“. Канонизиран е и Църквата го възпоминава на 28 ноември.

 

Коментари

Няма добавени коментари!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *