РИМСКИТЕ ПЪРВОСВЕЩЕНИЦИ: 50. АНАСТАСИЙ II, Папа

Анастасий II е роден в римско семейство с гръцки корени. Син е на Презвитера Петър. Изпълнява функциите на Дякон в Рим, а на 24 ноември 496 г. е избран на Престола на Свети Петър.

По негово време продължава да обременява църковния живот т. нар. „Акакиева схизма“ (484-518): Рим отстоява ортодоксията срещу изпадналата под силно монофизитско влияние Константинополска Църква – влияние, изразено в компромисния едикт „Енотикон“ и покровителствано от императорската власт.

Codex Sinaiticus. IV в. Един от най-древните запазени гръцки преписи на Библията.
Codex Sinaiticus. IV в. Един от най-древните запазени гръцки преписи на Библията.

Първостепенна задача на новия Папа е възстановяването на църковното единство. Затова той се възползва от заминаването за Константинопол на делегация на римския Сенат, водена от неговия глава Флавий Фест, изпратена там с дипломатическа мисия от краля на остготите Теодорих, за да включи в нея двама Епископи – Кресконий и Герман, които да връчат негово послание на византийския император Анастасий I (491-518). Тонът на това послание до императора – монофизит е много приятелски и миролюбив, но Папата не отстъпва от нито един от принципите на християнското ортодоксално учение и настоява името на схизматика Патриарх Акакий да се изличи от литургийните диптиси, при признаване валидността на извършените от него кръщения и ръкоположения (нещо, което правят и предшествениците му).

Кръщението на Хлодвиг. Ок. 1512 г.
Кръщението на Хлодвиг.

Делегацията остава в Константинопол до 498 г. и успява да изпълни политичиските си цели – да издейства признаването от Византия на Теодорих за крал („rex“) на Италия. Вероятно сенаторът Фест е поел пред византийското правителство и ангажимент да убеди Папата да подпише „Енотикона“, но това не се осъществява.

Междувременно Анастасий II оказва радушен прием в Рим на Дякон Фотин, пратеник на Солунския Архиепископ Андрей. Андрей е известен като привърженик на „Енотикона“, затова в средите на римския клир се появяват силни опасения от възможното отстъпление на Понтифекса пред настъплението на враговете на ортодоксията. Нищо в поведението и решенията на Анастасий II не потвърждава това, но напрежението в Рим остава сериозно до смъртта му.

Голямо събитие в историята на западното християнство през този понтификат е кръщението в Реймс на 24 декември 496 г. от Епископа Свети Ремигий на краля на франките Хлодвиг I (481-511). Скоро след него биват  покръстени и неговите сърлеменници. Това събитие има огромно значение за евангелизацията на Европа, а Франция ще бъде наричана през вековете „Първородна Дъщеря на Църквата“.

Папа Анастасий II умира на 19 ноември 498 г. Погребан е в атриума на Ватиканската Базилика „Свети Петър“.

 

 

Коментари

Няма добавени коментари!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *