РИМСКИТЕ ПЪРВОСВЕЩЕНИЦИ: 35. СВЕТИ ЮЛИЙ I, Папа

След смъртта на Папа Марк престолът на Римските епископи остава вакантен около 4 месеца. На 6 февруари 337 г. на него е избран римлянинът Юлий I, син на Рустик.

337 г. е важна за бъдещето на Римската империя през IV в. На 22 май умира император Константин Велики, приел на смъртното си легло християнското кръщение. Империята е поделена между тримата му синове: Констанций II (337-361) поема властта над източните й предели, Константин II (337-340) – над Галия, Британия, испания и част от Африка, а Констант I (337-350) – над Италия, Панония, Дакия, Македония, Ахая и повечето африкански провинции. Констанций II е убеден привърженик на много разпространената на Изток арианска ерес, докато братята му подкрепят учението на Никейския Вселенски Събор. През 340 г. Константин II загива и  Констант I остава единствен Август на Запада до гибелта си през 350 г. вследствие бунта на узурпатора Магненций (350-353).

Базиликата "Санта Мария ин Трастевере" в Рим
Базиликата "Санта Мария ин Трастевере" в Рим

Докато християните в западните предели на Империята, чийто брой непрекъснато нараства, остават верни (с изключение на схизматиците донатисти в Африка) на учението на Църквата, а император Констант I дори забранява с указ от 347 г. езическите жертвоприношения в своите земи, арианската ерес на Изток, подкрепяна от владетелския двор, утвърждава позициите си, а всепризнатият вожд на останалите верни на тринитарното учение на Църквата – Свети Атанасий Александрийски (ок. 295-373), е лишаван неколкократно  от епископския си престол. В тази ситуация и привържениците на Никейския Символ на вярата, и арианите се обръщат към Папа Юлий I като към най-висш авторитет за разрешаването на споровете им. Папата, твърд защитник на християнската доктрина от Никея, свиква през 341 г. синод в Рим, който оневинява присъстващия там Свети Атанасий и потвърждава законността му като Епископ на Александрия. Арианите обаче отхвърлят това решение на свой събор през същата година в Антиохия.

Арката на Константин Велики в Рим
Арката на Константин Велики в Рим

Юлий I не се отказва от усилията си да възстанови справедливостта и да утвърди чистотата на вярата. През 343 г. по негова инициатива е свикан в Сердика (дн. София) много представителен събор на 170 Епископи, председателстван от Осий от Кордова и с участието на Папски представители и на Свети Атанасий. този Събор утвърждава приматът на Римския Епископ в Църквата и осъжда арианската ерес. Въпреки съпротивата на арианите, организирали свой контрасъбор във Филипопол (дн. Пловдив), решенията от Сердика имат голям отзвук в Църквата, а през 346 г. Свети Атанасий се завръща на своя престол в Александрия. Престоят му в Рим и Западна Европа обаче има важно значение за запознаването на западните християни с богатата духовност на египетското монашество.

Ротондата "Свети Георги" в Сердика (София), IV в.
Ротондата "Свети Георги" в Сердика (София), IV в.

Папа Юлий I има голям принос и за духовната грижа за верните в Рим. Той утвърждава практиката Рождество Христово да се празнува на 25 декември. Негова е заслугата и за създаването на специален архив за съхранение на все по-богатата документация на Римската Курия. При него се изработват и специални календари за честване паметта на светците. Забележителни са и строежите на Юлий I: негова е инициативата за изграждането на Базиликите „Санта Мария ин Трастевере“ и „Дванадесетте Апостоли“ (т. нар. Basilica Iulia), както и на три църкви над гробове на мъченици.

Папа Юлий I умира на 12 април 352 г. Погребан е в Катакомбите на Калеподий на via Aurelia. През 790 г. Папа Адриан I пренася мощите му в Базиликата „Санта Мария ин Трастевере“.

Литургичното възпоминание на този Папа е на 12 април.

На Свети Юлий I е посветена енорията „Сан Джулио“ в римския квартал „Монтеверде“, създадена през 1960 г. Енорията е поверена на Конгрегацията на Редовните Каноници на Непорочното Зачатие.

Коментари

Няма добавени коментари!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com