РИМСКИТЕ ПЪРВОСВЕЩЕНИЦИ: 28. СВЕТИ КАЙ, Папа и Мъченик

Свети Кай е роден в Салона (близо до Сплит) в римската провинция Далмация (дн. Хърватско); син е на Кай. Племенник е на бъдещия император Диоклециан (284-305). Заедно с брат си, Свети Габин, се установява в Рим в началото на 80-те години на III в. Предоставят дома си за събрания на християнската общност („domus Ecclesiae“). На 17 декември 283 г. Кай е избран за Епископ на Рим.

През 284 г. неговият чичо Диоклециан заема трона на Римската империя. Той предприема енергични и успешни мерки за преодоляване на кризисната ситуация в държавата, като прокарва множество реформи, възвърнали могъществото на Рим. В административно отношение въвежда системата на т. нар. „тетрархия“: през 285 г. назначава за свой съуправител Максимиан (285-305). Двамата си поделят империята, като Диоклециан запазва за себе си Изтока. Приемат титлата „Августи“, а през 293 г. всеки от тях назначава свой „Цезар“ (помощник-император“: Галерий за Изтока и Констанций Хлор – за Запада. Тези реформи, както и политическите, стопанските и военните мерки на Диоклециан стабилизират трайно Римската държава.

 

Балдасаре Кроче. Света Сузана (Девица и Мъченица, племенница на Папа Кай)
Балдасаре Кроче. Света Сузана (Девица и Мъченица, племенница на Папа Кай)

В началото на управлението си Диоклециан е толерантен към християните, сред които има много негови роднини; дори съпругата му Серена изповядва вярата в Христа. Папа Кай има всички възможности да разшири евангелизаторската дейност в самия Рим, както и да се противопостави на проникването там на дуалистичната манихейска ерес, както и на привнесения от Азия култ към божеството Митра. В административно отношение прави църковно деление на Рим, като поставя начело на всяко подразделение по един дякон. Издава разпоредба кандидатът да получи Епископство да е преминал задължително през всички църковни степени – низшите: остиарий, лектор, аколит и екзорцист, и висшите – субдякон, дякон и свещеник. Увеличават се значително култовите места на християните, което свидетелства за непрекъснато нарастващия им брой.

Въпреки религиозния мир обаче, Папа Кай ще си навлече гнева на управляващите заради смелостта си да защити правото на вярващите да правят житейския си избор съгласно християнската си вяра и принципи. Племенницата му Сузана – дъщеря на брат му Габин и изпълнена с вяра християнка, решава да даде обет за девство и безбрачие и да се посвети изцяло на служение на Бога. Междувременно император Диоклециан решава да я омъжи за осиновения си син и Цезар на Изтока – Галерий.

Лоренцо Монако. Мъченичеството на Свети Кай. Ок. 1394-1395 г.
Лоренцо Монако. Мъченичеството на Свети Кай. Ок. 1394-1395 г.

Сузана отказва твърдо да наруши обета си, оставайки вярна на божествения си Жених, с което предизвиква гнева на владетеля и е обезглавена в дома си на 11 август 296 г. Императрица Серена урежда погребението й в Катакомбите на Света Фелицитас, а чичо й – Папа Кай, отслужва на гроба й Света Литургия, с което поставя началото на почитта към тази Девица и Мъченица. Заради тези му смели публични действия е осъден на смърт от Августа на Запада – Максимиан, и е обезглавен на 22 април 296 г.

Свети Кай е погребан в Катакомбите на Свети Каликст, където е открит надгробният му надпис, а в гроба е намерен пръстенът, с който е подпечатвал кореспонденцията си. През 1631 г. Папа Урбан VIII пренася мощите му в посветена на него църква, изградена на мястото на дома му в Рим. Тази църква е разрушена през 1880 г. при строежа на Министерството на отбраната на Италия (ул. „XX септември“ в Рим). Тогава мощите са положени в частния параклис на рода Барберини, където почиват до днес.

Църквата възпоминава Свети Кай на 22 април.

Коментари

Няма добавени коментари!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *