РИМСКИТЕ ПЪРВОСВЕЩЕНИЦИ: 19. СВЕТИ АНТЕР, Папа и Мъченик

Деветнадесетият Папа – Свети Антер, произхожда от град Петилия (дн. Стронголи) в Южна Италия.

Когато император Максимин Трак (235-238) започва гонение срещу водачите на християнската Църква, Папа Понциан (230-235) решава да поеме тежестта на удара върху себе си: той се отказва от епископския сан, за да даде възможност Църквата да избере на негово място друг предстоятел и така по-леко да понесе периода на изпитания. Веднага след това Понциан е задържан от властите и изпратен на принудителен труд в мините на Сардиния, където скоро умира. На 21 ноември 235 г. за нов епископ на Рим е избран Антер. По това време е сложен край на схизмата на Иполит Римски, който се отказва от претенциите си за епископския сан, приема върховенството на Папата и умира като мъченик заедно със Свети Понциан в Сардиния.

 

Папската крипта в Катакомбите на Свети Каликст в Рим

Новият Папа Антер остава на престола на Свети Петър само 40 дни. Във времето на преследвания, когато много християни биват осъдени заради вярата си на смърт, той организира издирването и събирането от съдебните писари на протоколите от техните процеси – свидетелство за героичното им поведение и верността им към Христос (т. нар. Acta martyrum). Целта му е тези документи да бъдат запазени и да вдъхват кураж на вярващите. Заради това е арестуван и претърпява мъченическа смърт на 3 януари 356 г. Погребан е в Катакомбите на Свети Каликст. През 1854 г. са открити фрагменти от погребалния му надпис на гръцки език.

Църквата отбелязва паметта на Свети Антер на 3 януари.

 

 

Коментари

Няма добавени коментари!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com