РИМСКИТЕ ПЪРВОСВЕЩЕНИЦИ: 18. СВЕТИ ПОНЦИАН, Папа и Мъченик

За понтификата на осемнадесетия Римски Епископ – Свети Понциан, имаме достоверни сведения от една започваща с неговото име хроника от III в., използвана век по-късно от Catalogus Liberianus. Той е римлянин по рождение, син на Калпурний. Избран е за Папа на 21 юли 230 г. По негово време продължава периодът на сравнително толерантно отношение на император Александър Север (222-235) към християните. Мирът в тяхната общност в столицата е смущаван единствено от продължаващата схизма на Иполит Римски, самообявил се за Епископ още по времето на Папа Каликст I.

Нещата се променят рязко през 235 г., когато императорът е убит от разбунтувалата се армия в Могонциакум (дн. Майнц в Германия), а на негово място войниците издигат родения на Балканите пълководец Максимин Трак (235-238). Едно от първите действия на новия владетел е да започне преследване срещу ръководителите на християнската Църква, в която вижда вътрешна опасност за държавната власт.

Римският акведукт в Олбия (Сардиния)

Застрашен от арест и за да направи възможен изборът на нов Папа, Понциан абдикира на 28 септември 235 г., веднага след което е осъден от римския съд на принудителен труд в държавните мини в Сардиния („ad metalla“). Заедно с него там е изпратен и Иполит Римски, който се покайва заради предизвиканото от него разделение в Църквата, помирява се с нея и по този начин е сложен край на продължителната схизма. Папа Понциан умира в Сардиния около месец след като е откаран в Сардиния (ноември 235 г.), вследствие преживените лишения и жестоко отношение към него. Папа Фабиан (236-250) организира пренасянето на неговите и на Свети Иполит Римски (също починал поради нечовешко отношение в мините) мощи в Рим. Свети Понциан е погребан в Папската крипта на Катакомбите на Свети Каликст. През 1909 г. там е открит надгробният му надпис на гръцки език: „Pontianos. Episk.Martur“ („Понциан. Епископ. Мъченик“ ).

Църквата възпоминава Свети Понциан на 13 август.

На него е посветена енория в Рим, в зона Таленти, основана през 1963 г. Енорийската църква „Сан Понциано“ е завършена през 1974 г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

Няма добавени коментари!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com