РИМСКИТЕ ПЪРВОСВЕЩЕНИЦИ: 16. СВЕТИ КАЛИКСТ I, Папа и Мъченик

Свети Каликст I, шестнадесетият Епископ на Рим, заема Престола на Свети Петър във време, когато Империята се управлява от ексцентричния император Хелиогабал (218-222), опитал се безуспешно да наложи повсеместно култа към малоазийското божество Елагабал. Избран е през 217 г. на мястото на починалия Папа Свети Зефирин, чийто архидякон и секретар е бил. Този избор води до първата схизма в Римската Църква – амбициозният свещеник Иполит Римски я напуска заедно със своите привърженици и става първият антипапа в историята. Той, както и приелият ереста на монтанистите Тертулиан, оставят крайно тенденциозни и неотговарящи на истината сведения за Каликст.

Всъщност той е един от многото римски християни, осъдени на принудителен труд в мините на Сардиния („ad metalla“) при император Марк Аврелий (161-180). Освободен е заедно с всички  тях след застъпничеството на Марция, фаворитка на император Комод (181-192) и се установява в пристанищния град Анций, недалеч от Рим. Папа Зефирин (199-217) го вика при себе си и го прави свой най-доверен съветник. Той му поверява устройството и управлението на първото подземно гробище, станало собственост на християните в Рим – катакомбите, наречени по-късно „на Свети Каликст“.

 

Базиликата "Санта Мария ин Трастевере" в Рим, основана от Свети Каликст I

Като Папа, Каликст I  остава верен докрай на апостолското учение, защитавайки го и от различните ереси, и от спорните христологични възгледи на Иполит Римски. Обръща голямо внимание на живота на християнската общност: въвежда поста по време на четирите Tempora (три определени дни през всеки сезон, израз на благодарност към Божието Провидение и подготвящи вярващите за големите празници). Построява ораторий (място за молитва) в римския район Трастевере, където по-късно е издигната прочутата Базилика „Санта Мария ин Трастевере“.

Свети Каликст I увенчава понтификата си с мъченическа смърт – през 222 г., по време на вълнение на простолюдието в Рим, тълпата нахлува в дома в Трастевере, където Папата често се уединява, за да се моли, и го хвърля в кладенец с камък на шията. Мощите му са открити от християните и погребани в Катакомбите на Свети Калеподий. Папа Адриан I (772-795) ги пренася през 790 г. в Базиликата „Санта Мария ин Трастевере“, а Папа Григорий IV (827-843) ги полага под главния й олтар.

Църквата чества Свети Папа Каликст I на 14 октомври.

На мястото на мъченичеството му още в Древността е издигната църквата „Сан Калисто“. Неин Кардинал – Презвитер днес е нидерландецът Вилем Якобус Ейк (Willem Jacobus Ejik, р. 1953), архиепископ на Утрехт.

 

Църквата "Сан Калисто" в Рим, издигната на мястото на мъченичеството на Свети Каликст I

 

Коментари

Няма добавени коментари!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *