РИМСКИТЕ ПЪРВОСВЕЩЕНИЦИ: 12. СВЕТИ СОТЕР, Папа

Дванадесетият Папа – Свети Сотер, е роден в град Фунди (дн. Фонди), в южната част на областта Лациум. Семейството му е от гръцки произход. През 167 г. е избран за Римски Епископ и наследник на Свети Аницет. Едно от първите му дела показва водещото място на Римската Църква сред християнските общности: той се разпорежда да бъдат събрани значителни парични средства в помощ на бедстващата Църква в Коринт, Гърция. Запазено е посланието на коринтския Епископ Дионисий, с което той благодари на Папата за проявената загриженост. Този жест на Свети Сотер му донася прозвището „Папата на милосърдието“.

Изворът Пирена в древен Коринт

Понтификатът му е смущаван от преследванията, които император Марк Аврелий (161 – 180) започва срещу всички християни, заради антисоциалните и антидържавни възгледи на еретиците – монтанисти, имащи много привърженици по онова време. Тези преследвания намаляват след т. нар. „чудо с дъжда“ през 174 г. – по време на войната с германците квади един римски легион е застрашен от поражение поради липсата на вода, но вследствие молитвата на войниците християни завалява проливен дъжд, който му донася победа. Събитието е разказано от християнския писател Тертулиан (ок. 155 – ок. 230) и е изобравено на Колоната на Марк Аврелий в Рим. Изворите съобщават за някои дисциплинарни решения на Папа Сотер: например, за забраната му жени да докосват свещените съдове за Евхаристията и да кадят с тамян по време на църковните обреди. Също така той постановява, че един брак е валиден, само ако е благословен от свещеник.

"Чудото с дъжда", изобразено върху Колоната на Марк Аврелий в Рим

Свети Сотер умира ок. 174/175 г. Погребан е или в християнското гробище в катакомбите, наречени по-късно „на Свети Каликст“, или, според други източници, във Ватиканския папски некропол. През IX в., при Папа Сергий II (844 – 847), мощите му са пренесени в римската Базилика „Санти Силвестро е Мартино аи Монти“, а по-късно – в Базиликата „Сан Систо Веккио“. Част от тях се пазят в Катедралата на испанския град Толедо. Църквата възпоминава Свети Сотер на 22 април.

 

Коментари

Няма добавени коментари!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com