РИМСКИТЕ ПЪРВОСВЕЩЕНИЦИ: 11. СВЕТИ АНИЦЕТ, Папа и Мъченик

Свети Аницет, единадесетият Епископ на Рим, е роден в град Емеса (дн. Хомс), в Сирия. Син е римски легионер, произхождащ от Вико Моркоте (дн. в кантон Тичино, Швейцария). От съвсем млад е формиран в християнската вяра и е твърд противник на разпространените на Изток гностически лъжеучения, най-вероятно заради което е принуден да напусне родния си край и да се установи в Рим. През 155 г. е избран да наследи загиналият мъченически Папа Свети Пий I. Защитава успешно чистотата на християнската вяра срещу срещу проникналата по онова време в столицата ерес на маркионитите, отричаща Божието откровение в еврейската Библия (Стария Завет). В тази си дейност е подпомаган от Свети Юстин – философ, дошъл в Рим също като Папата от Изток. Свети Аницет полага усилия също така за укрепването на дисциплината на римския клир (изворите цитират забраната му свещениците да носят дълги коси).

Римският дворец Алтемпс, където се съхраняват мощите на Свети Аницет

По време на понтификата му възниква спор по въпроса за датата на празнуването на Пасхата между Църквата в Рим и тази  в Смирна (дн. Измир, в Мала Азия), оглавявана от Свети Поликарп. Предшественикът на Аницет – Свети Пий I, установява празнуването на Възкресение Христово в неделя след мартенското пълнолуние, докато християните в Смирна я празнуват Пасхата като евреите – на 14 Нисан, независимо от деня. По този повод Епископ Поликарп посещава Рим и дискутира въпроса с Папа Аницет. Макар да не постигат споразумение, двамета се разделят, изпълнени с взаимно уважение, и двете Църкви запазват братското си общение.

Агората (градския площад) на Смирна (Мала Азия)

Когато на престола на Римската империя се възкачва император Марк Аврелий (161-180), новопоявила се ерес – монтанизмът, заплашва единството на християните. Основателят й Монтан проповядва, че краят на света ще настъпи всеки момент и поради това идеите му са крайно антисоциални, придружени от пълното отхвърляне на държавната власт. Последиците от това са, че скоро започват преследвания на римската държава, но не само срещу монтанистите, а поради неразбиране – срещу всички вярващи в Христа. Тогава проливат кръвта си, отстоявайки своята вяра, Свети Юстин –  в Рим (той е автор на две Апологии, адресирани до императора и защитаващи правоверните християни) и Свети Поликарп – в Смирна. Жертва на гоненията през 167 г. става самият Папа Аницет. Той е първият Римски Епископ,  погребан в катакомбите, получили по-късно името „на Каликст“. През 1604 г., по молба на близкия на Светия Престол аристократ – херцог Джовани Анджело Алтемпс, Папа Климент VIII разрешава мощите му да бъдат пренесени в параклиса на римския дворец Алтемпс, където се съхраняват до днес. Църквата почита паметта на Свети Аницет на 20 април.

 

Коментари

Няма добавени коментари!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com