РИМСКИТЕ ПЪРВОСВЕЩЕНИЦИ: 104. БЕНЕДИКТ III

 

adorazioneeucaristica.it

Бенедикт е роден в Рим, син е на Петър. Клирик е в „Свети Йоан Латерански“, известен с образоваността и благочестието си. Папа Григорий IV го прави субдякон, а Папа Лъв IV – кардинал презвитер на Базиликата „Санта Мария ин Калисто“ (днес „Санта Мария ин Трастевере“).

След смъртта на Папа Лъв IV, за негов наследник е избран Адриан, но той отказва да приеме това достойнство, и на 29 юли 855 г. народът и клирът избират Бенедикт III. Една фракция на аристократите обаче застава зад претенциите за папския трон на Анастасий Библиотекар. Тогава император Людовик II изпраща в Рим двама свои пълномощници: графовете Бернард и Адалберт, за да разследват случая. Графовете обаче са подведени от пратениците на Анастасий Библиотекар и вземат негова страна. На 21 септември Бенедикт III тържествено е лишен от папските си одежди и затворен.

 

Ръкопис от времето на Каролингите (минускул), it.wikipedia.org

Недоволството сред клира и народа на Рим е огромно и те се вдигат в защита на законния Папа. Като виждат, че градът стои зад Бенедикт III, пратениците на императора отстъпват и признават легитимността му, а Анастасий Библиотекар е отстранен.

Бенедикт III е интронизиран на 29 септември 855 г. в Базиликата „Свети Петър“. Новият Папа се грижи много за достойното отслужване на Литургията и полага големи грижи за дисциплината на клира. Реставрира Баптистерия на „Санта Мария Маджоре“ и възстановява напълно гробището „Сан Марко“. По негово време Тибър многократно прелива и нанася големи щети на града. Папата сам организира спасителните и възстановителни работи. От него е запазена обширна кореспонденция. Умира на 17 април 858 г. Погребан е в Базиликата „Свети Петър“.

 

 

Коментари

Няма добавени коментари!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *