РИМСКИТЕ ПЪРВОСВЕЩЕНИЦИ: 102. СЕРГИЙ II, Папа

Сергий II е роден в благородно семейство в Рим между 785 и 795 г.; син е на Марин и близък родственик на Папа Стефан IV, който го ръкополага за субдякон. По-късно става архипрезвитер на Базиликата „Свети Силвестър“. На 25 януари 844 г. е избран за първосвещеник от по-голямата част на клира, народа и благородниците. Същевременно една малка фракция избира за Папа архидякона Йоан, но почти веднага той е отстранен и изпратен в изгнание. Поради тези смутни събития Сергий II е интронизиран бързо, още на 27 януари, без да уведоми за избора си император Лотар I. Императорът вижда в това нарушение на „Constitutio Romana“ и изпраща в Рим сина си Людовик, неотдавна провъзгласен за крал на Италия, начело на армия. Папата обаче призовава към преговори и апелът му е приет. Той коронясва Людовик за крал, но не полага пред него клетва за вярност, обяснявайки, че може да направи това само пред императора. Назначава обаче чичото на краля – Архиепископът на Мец Драгон, за Апостолически Викарий за Галия и Германия.

Базиликата "Сан Силвестро ин Капите"

При този Папа Рим преживява голяма трагедия. В нощта на 24 срещу 25 август 846 г. арабите нападат Порто и Остия, и с кораби по Тибър достигат Рим. Те подлагат на жесток грабеж голяма част от града, както и бенедиктинското абатство „Свети Павел извън стените“. Едва намесата на Гуидо I, херцог на Сполето, който разбива войската им при Чивитавекия, принуждава арабите да напуснат района на Рим.

Папа Сергий II прави много за възстановяването на пострадалите римски райони, укрепва Ватикана, обновява някои акведукти. Потресът от злощастията, сполетели Вечния Град обаче повлиява на здравето му и той умира на 27 януари 847 г. Погребан е в Базиликата „Свети Петър“.

 

Изобр.: Wikipedia.org

 

Коментари

Няма добавени коментари!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *