Къде се намира църквата и как да стигна до нея?

Църквата се намира на живописно кътче в най-красивата част на Търново – в така наречената „Стара част“, в непосредствена близост до знаменития исторически хълм „Царевец“.

От другата страна на църквата е река „Янтра“, която тече около емблематичната за Търново крепост и хълма, на който е изградена. Той се намира на левия бряг на реката, а на десния стръмният склон на хълма Света гора, където са известните на повечето търновчани и редовните посетители на града – едноименния парк на върха, разположените на него Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“ и Мотел „Света гора“.

Между църквата и входа на „Царевец“ се намира Хуманитарната гимнация „Св. св. Кирил и Методий“.

С кола се стига до нея за около 5 минути от центъра на Велико Търново (Община Велико Търново).

Ето и подробно обяснение как може да се стигне до нея:

Ако знаете къде е „Царевец“, отидете там (независимо дали сте с кола или пеш).

С кола: С кола можете да тръгнете само в две посоки – нагоре и надолу. Нагоре означава посока центъра, надолу означава посока „Св. 40 мъченици“/Арбанаси.

Тръгнете нагоре, посока центъра. Уличката е тясна, еднопосочна. Отдясно има тротоар и поредицата от постройки е прекъсната от ясна гледка, стръмнина надолу от вас, губеща се в гледка към хълма „Трапезица“, който в момента се реставрира. Докато се движите нагоре, вляво, надвиснали над самата уличка, има стари къщи.

Еднопосочната уличка бързо свършва, като при върха на изкачването се влива в двупосочната улица. Още като видите насрещно движещите се автомобили, завийте наляво, т.е. обърнете движението. Така започвате да се спускате отново към „Царевец“, но след около 200 метра ще видите отбивка вдясно, тръгнете по нея, под по-малко от 40 градуса е от естествено извиващата се надясно улица. Спуска се много стръмно надолу. Има много спрели коли, защото там има заведение, музеят на Учредителното събрание, а назад е и Окръжната библиотека и др.

Спускайки се по стръмната уличка, ще стигнаете до Y-образно кръстовище, където ще тръгнете вдясно, надолу. Лявата улица започва изкачване към „Царевец“, така че, ако се объркате, направете отново разходката отначало.

Непосредствено след това  Y-образно кръстовище, където сте тръгнали вдясно, надолу, погледнете вдясно и ще видите две калдаръмени, павирани улици, тръгващи стръмно надолу. Образува се K-образно кръстовице, на което е и споменатата Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, един от главните ориентири по пътя за църквата.

Завийте към двете калдаръмени/павирани улици и тръгнете по лявата от тях. За ориентир можете да погледнете вдясно и ще видите Евангелистка църква. След нея завийте отново надясно, по още по-стръмна павирана улица, на границата със свободното падане надолу. Завийте отново надясно, защото тази улица след кръстовището с отбивката надясно просто се губи в някаква дива пътека. Със завиването надясно ще се зарадвате да видите отново асфалт и ще бъдете щастливи да стъпите на равно. Няма повече спускания на първа и спирачка със страх от свободно падане – църквата е там, от лявата страна.

Ако не ви се занимава да четете упътване, дълго колкото „Война и мир“, можете да погледнете картите по-долу. Там са описани и други подстъпи.

В скоро време ще запиша едно кратко видео с пътя до църквата. Стига се много по-бързо, отколкото се чете това упътване, да не говорим за написването му 🙂 Но повечето посетители, които за първи път се опитват да стигнат до църквата, не са никак улеснени от фактическата обстановка, поради което решихме да напишем това подробно обяснение.

Още една карта с посоките от София и от Варна
Една карта за идващите от София и от Варна
Общ изглед
Общ изглед
Как се стига до църквата
Как се стига до църквата - варианти, следвайте зелената линия

Коментари

Няма добавени коментари!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *