Днес Църквата възпоменава Свети Антоний, абат

Свети Антоний

Свети Антоний
Свети Антоний, снимка: "digilander.libero.it"

Свети Антоний ( Кома, Египет, ок. 250 – Тиваида, Горен Египет, 17.01.356) е един от първите монаси в историята на Църквата. Неговото „Житие”, написано от Свети Атанасий Александрийски, е през вековете ръководство за монашески живот за много поколения богопосветени хора.

Роден е в заможно християнско семейство в египетското село Кома. Съвсем млад загубва родителите си и, почувствал призвание за отшелнически живот, решава да се посвети изцяло на Господа. След като продава изцяло имуществото си и раздава спечеленото на бедните, заживява в самота в пустинята, в постоянна молитва и труд, следвайки евангелските съвети на Исус. Упованието му в Бога и усърдната му молитва му помагат да извоюва победа в тежката борба с изкушенията, на които го подлага дяволът. С времето около него се събират множество последователи, за да следват примера му, и така се създава монашеска общност, на която той е абат ( игумен ).

Свети Антоний умира на 106-годишна възраст, след като е положил началото на много манастири в Египет. Почитан е като отец на източното монашество.

Коментари

Няма добавени коментари!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *