25 юли – Свети Яков, Апостол (Празник)

Четива:
2 Коринтяни 4, 7-15
Псалм 125
Матей 20, 20-28

Свети Яков, син на Зеведей, наричан „Големи“, за да се различава от Свети Апостол Яков, син на Алфей, е роден във Витсаида, Галилея. По-голям брат е на Свети Апостол и Евангелист Йоан. Заедно с брат си е един от първите призвани Христови ученици. Свидетел е на Господнето Преображение, а преди залавянето на Исус е близо до Него в Гетсиманската градина. След Петдесятница проповядва пламенно Евангелието в Йерусалим. Той е първият от апостолите, претърпял мъченичество. Обезглавен е заради вярата си от юдейския цар Ирод Агрипа ок. 44-45 г. Мощите му се почитат в прочутата базилика в Сантяго де Компостела, Испания.

Четиво от Римския Бревиарий за Празника на Свети Яков, Апостол

Из „Проповеди върху Евангелието според Матей“ на Свети Йоан Златоуст, Епископ и Църковен Учител

(Проповед 65, 2-4; Patrologia Graeca 58, 619-622)

Зеведеевите синове искат от Христа: „Дай ни да седнем при Тебе, един отдясно, а друг отляво, в славата Ти“ (Марк. 10, 37). Какво им отговаря Господ? За да им помогне да разберат, че в необмислената им молба няма нищо духовно и че ако бяха знаели какво искат, не биха молели за него, Той отговаря: „“Не знаете какво искате“, което значи: не познавате блясъка, величието и достойнството Ми, които са по-висши от самите небесни сили. И добавя: „Можете ли да пиете чашата, която Аз пия, и да се кръстите с кръщението, с което Аз се кръщавам?“ (Марк. 10, 38). Вие, иска да им каже Той, Ми говорите за почести и за достойнство; Аз пък ви говоря за борби и за трудове. Още не е време за награди, нито пък славата Ми ще се прояви сега. Настоящето е време за жестока смърт, за войни и опасности.

Обърнете внимание как, отговаряйки им на Свой ред с въпрос, Той ги насърчава и ги утвърждава. Не ги пита дали са способни да умрат, да пролеят кръвта си, а ги пита: „Можете ли да пиете чашата?“. И за да ги окуражи, добавя: „Която Аз трябва да изпия?“, така че да ги направи по-смели чрез участието в Неговите страдания. Нарича Своите Страдания „кръщение“, за да им помогне да разберат, че целият свят трябва да получи от тях голямо пречистване. Те обещават веднага, без да знаят какво искат, с надеждата, че желанието им ще бъде удовлетворено. А Исус отговаря: „Чашата, която Аз пия, ще пиете, и с кръщението, с което Аз се кръщавам, ще се кръстите“ (Марк. 10, 39). Предсказва им велики блага: Вие ще се удостоите да претърпите мъченичество и да страдате заедно с Мене. Ще завършите живота си с героична смърт и ще вземете участие в тези Мои страдания. „Но да дам да се седне отдясно и отляво на Мене, не зависи от Мене. Сядането е за онези, за които е приготвено“ (Марк. 10, 40).

След като подготвя духа на двамата ученици и ги подкрепя да приемат болките, едва тогава поправя тяхното искане.

„А Десетте, като чуха, възнегодуваха за двамата братя“ (Мат. 20, 29). Забележете колко несъвършени са все още всички апостоли: както двамата, които искат да се издигнат над Десетте, така и останалите, които им завиждат за това. Но, както вече казах, погледнете ги по-късно и ще ги видите вече освободени от цялата тази низост. Самият Йоан, дори той пристъпил тук напред, обзет от амбиции, ще отстъпва при всички обстоятелства първенството на Петър – било в проповядването, било във вършенето на чудеса, както виждаме в Деянията на Апостолите. А Яков няма да живее дълго след тези събития. След Петдесятница неговият плам е толкова голям, до такава степен изоставя всеки интерес към земното, че ще достигне до така възвишеното достойнство да бъде признат за готов да претърпи веднага мъченичество.