In memoriam, Отец Филип

Отец Филип На 14 февруари 2011г. се навършват 19 години от смъртта на Отец Филип Романов OFM Conv. Той е роден на 9.03.1936 г. във Велико Търново. Дипломиран строителен инженер,...

Отец Филип

Гроб на Отец ФилипНа 14 февруари 2011г. се навършват 19 години от смъртта на Отец Филип Романов OFM Conv. Той е роден на 9.03.1936 г. във Велико Търново. Дипломиран строителен инженер, той отговаря на Божия призив към свещенството в трудните години на комунистическия атеистичен режим. Тъй като не му е разрешено да постъпи в семинария в чужбина, за бъдещото му служение го подготвя Софийско-Пловдивският Епископ Монс. Богдан Добранов.

Гроб на Отец ФилипНа 22.05.1983 г. е ръкоположен за свещеник в катедралата на Никополската Епархия в Русе от Епископ Самуил Джундрин. През същата година поема грижата за енория „Рождение на Блажена  Дева Мария” в Белене, където остава до края на живота си. На 12.12.1990 г. полага първи обети в Ордена на францисканците конвентуалци. Жителите на Белене винаги ще помнят неговата активност, дълбока вяра, богат молитвен живот и всеотдайността, с която работи  за духовното възраждане на тази енория. Умира вследствие тежко заболяване на 14.02.1992 г. Погребан е в семеен гроб във Велико Търново.

Вечен покой дай му, Господи,

И вечна светлина да го озари!

Нека да почива в мир! Амин.

Гроб на Отец ФилипГроб на Отец ФилипГроб на Отец Филип