9 ноември – Освещаване на Латеранската Базилика (Празник)

Четива:
Йезекиил 47, 1-2.8-9.12
Псалм 45
Йоан 2, 13-22

Латеранската Базилика в Рим е построена ок. 314 г. на Латеранския хълм от папа Мелхиад върху земя, дарена на Църквата от император Константин Велики. Посветена е на нашия Спасител Исус Христос, както и на Свети Йоан Кръстител и Свети Йоан Апостол и Евангелист, затова е известна и като „Сан Джовани ин Латерано“. Тя е катедрала на папата като епископ на Рим, затова е наричана и „Майка на всички Църкви в Града и Света“. Празникът на Латеранската Базилика е знак на единството на вселенската Църква със своя предстоятел – Римския Първосвещеник.

Четиво от Римския Бревиарий за Празника на Латеранската Базилика

Из „Слова“ на Свети Цезарий от Арл, Епископ

(Слово 229, 1-3; CCL 104, 905-908)

С радост и веселие празнуваме днес, възлюбени братя, рождения ден на тази църква. Но живият и истински Божи храм трябва да бъдем ние. Това без съмнение е вярно. Християнските народи обаче празнуват тържествено освещаването на Църквата Майка, защото знаят, че именно в нея са възродени духовно.

При първото си рождение ние бяхме съдове на Божия гняв. Второто ни рождение ни направи съдове на милосърдната Му любов. Първото ни рождение ни водеше към смъртта. Второто ни рождение ни призова към живот. Преди кръщението всички ние бяхме, възлюбени, храмове на дявола. След кръщението бяхме удостоени да станем храм на Христа. Ако се замислим малко повече над спасението на душите си, няма да ни е трудно да разберем, че сме истински и жив храм Божи. „Бог не живее в ръкотворни храмове“ (Деян. 17, 24), нито в домове, построени от дърво и камък, а най-вече в душата, сътворена по Негов образ от Самия Автор на всички неща.  Великият апостол Павел бе казал: „Божият храм е свят. А този храм сте вие“ (1 Кор. 3, 17). Понеже със Своето пришествие Христос прогони дявола от сърцата ни, за да си приготви храм в нас, да се стремим с Неговата помощ да вършим което е по силите ни, та този храм да не претърпи никаква вреда поради лошите ни дела. Който върши злини, той обижда Христа. Както вече казах, преди Христос да ни изкупи, ние бяхме обиталище на дявола. Впоследствие бяхме удостоени да станем дом Божи, само защото Той благоволи да си направи от нас Свое жилище.

Затова, възлюбени, ако искаме да празнуваме с радост рождения ден на нашата Църква, не бива да разрушаваме с лошите си дела живия храм на Бога. Ще говоря така, че всички да ме разберат: всеки път, когато идваме на църква, да поставяме в ред душите си така, както бихме искали да изглежда Божия храм. Искаш ли да отидеш в една прекрасна базилика? Тогава не замърсявай душата си с нечистотиите на греха. Ако искаш базиликата да бъде изпълнена със светлина, помни, че и Бог иска в душата ти да няма мрак. Прави така, че в нея, както казва Господ, да блести светлината на добрите дела, за да бъде прославен Онзи, Който е на небесата. Както ти влизаш в тази църква, така и Бог иска да влезе в душата ти. Сам Той потвърждава това, когато казва:  ще живея сред тях и ще вървя заедно с тях (ср. Левит 26, 11.12).

 

Коментари

Няма добавени коментари!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *