8 януари – КРЪЩЕНИЕ ГОСПОДНЕ (Празник)

Четива:
Исаия 55, 1-11
Вместо Псалм: Исаия 12, 2-6
1 Йоан 5, 1-9
Марко 1, 7-11

 

Четиво от Римския Бревиарий за Празника Кръщение Господне

Из „Слова“ на Свети Григорий Назианзин, Епископ и Църковен Учител

(Слово 39 за Кръщение Господне, 14-16.20; Patrologia Graeca 36, 350-351.354.358-359)

В Кръщението Христос става светлина: да влезем и ние в Неговия блясък. Христос получава кръщението: да слезем и ние с Него, за да можем после да се въздигнем в славата.

Йоан дава кръщението; Исус се приближава към него, за да освети оногова, от когото бива кръстен с вода, но също и за да погребе напълно във водите стария човек. Освещава Йордан преди да освети нас и го освещава за нас. И понеже беше дух и плът, даде освещението в Дух и във вода.

Кръстителят не иска да приеме молбата Му, но Исус е настоятелен.

Аз трябва да получа от Тебе кръщението (ср. Мат. 3, 14) – това казва светилникът на Светлината, гласът – на Словото, приятелят – на Жениха, най-големият от родените от жена – на Оногова, Който е първороден за всяко създание, онзи, който в майчината си утроба е възликувал от радост – на Оногова, Който, скрит в лоното на майка Си, е получил неговата почит, онзи, който е предшествал и му предстои още да предшества – на Оногова, Който вече се е явил и отново ще се яви в определеното време.

„Аз трябва да получа кръщението от Тебе“; и добавя: „в Твое име“. Знаел е, че ще получи кръщението на мъченичеството, или че, както на Петър, ще му бъдат измити не само краката.

Исус излиза от водата и води със Себе Си нагоре цялата вселена. Вижда да се разтварят небесата, онези небеса, които Адам бе затворил за себе си и за своето потомство –  небеса, затворени и запечатани като рая, пазен от пламтящ меч.

И  Духът свидетелства за божествеността на Христос: слиза символично над Оногова, Който Му е равен във всичко. И глас се чува от дълбините на небесата, от същите дълбини, от които е дошъл Онзи, за когото в този момент се дава свидетелство.

Светият Дух се явява видимо като гълъб и по този начин почита и обожественото тяло, и Бога. Не е забравено, че преди много време именно един гълъб е възвестил края на потопа.

Затова да почетем в този ден кръщението на Христа и да отбележим както трябва този празник.

Очистете се напълно и останете в тази чистота. бог не се радва на нищо друго така, както на обръщането и на спасението на човека. Именно за човека са произнесени всички слова на Бога и за него са извършени тайните на откровението.

Всичко това е направено, та и вие да станете на свой ред живителна сила за другите хора. Бъдете съвършени светлини пред тази огромна Светлина. И ще бъдете потопени в свръхестествения й блясък. ще достигне до вас, лъчиста и сияйна, светлината на Троицата, от която досега сте получили само лъч, идващ от единствения Бог, чрез Исус Христос, нашия Господ, на Когото слава и мощ във вековете на вековете. Амин.

 

Коментари

Няма добавени коментари!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *