8 септември – Рождение на Блажена Дева Мария (Празник)

Четива:
Михей 5, 1-4
Псалм 12
Матей 1, 1-16.18-23

 

Четиво от Римския Бревиарий за Празника Рождение на Блажена Дева Мария

Дева МарияИз „Слова“ на Свети Андрей Критски, Епископ

(Слово 1; Patrologia Graeca 97, 806-810)

„Завършек на закона е Христос“ (Рим. 10, 4). Да благоволи Той да ни възвиси в Духа повече, отколкото ни е освободил от буквата на закона.

В Него е цялото съвършенство на закона, защото Самият Законодател, след като доведе докрай всяко нещо, преобрази буквата в дух, обединявайки всичко в Себе Си. Законът бе оживен от благодатта и бе поставен в служба на нея, в хармонично и плодотворно единство. Те запазиха поотделно своите характеристики без изменение и без смесване. И така законът, който преди беше тежко бреме и тирания, стана по Божие дело лек товар и източник на свобода.

Така че ние не сме вече „роби на стихиите на света“ (Гал. 4, 3), както казва Апостолът, нито сме потиснати от игото на закона, нито пък пленници на мъртвата буква.

Тайната на Бога, станал Човек, обожествяването на човека, възнесен от Словото, са върхът на благата, които ни даде Христос, откровение на Божия план и разгром на всяка самонадеяна човешка самодостатъчност. Идването на Бога сред хората като бляскава светлина и ясна и видима божествена реалност, е велик и пречуден дар на спасението, който ни се предоставя.

Раждане на Дева МарияДнешното отслужване чества Рождението на Божията Майка. Обаче истинското значение и цел на това събитие е въплъщението на Словото. Защото Мария е родена, откърмена и израства, за да стане Майка на Царя на вековете, на Бога.

Блажената Дева Мария ни кара да се радваме на двойно благодеяние: тя ни въздига към познанието на истината и ни освобождава от властта на буквата, премахва служението ни на нея. По какъв начин и при какво условие? Сянката на нощта се отдръпва пред дневната светлина, и благодатта ни осигурява свобода на мястото на робството на закона. Настоящият празник е като граничен камък между Новия и Стария Завет. Той ни показва как на мястото на символите и предобразите идва истината и как първият съюз е последван от новия. Затова нека творението пее от радост, да ликува и да участва в радостта на този ден. Ангели и човеци да се обединят, за да вземат участие в днешната литургия. Да празнуваме заедно: тези, които сме на земята и онези, които са в небесата. Този е денят, в който Творецът на вселената построи Своя храм, днес е денят, в който, според прекрасния план, творението става избрано жилище на Твореца.

 

Коментари

Няма добавени коментари!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *