8 септември – Рождение на Блажена Дева Мария (Празник)

Четива:
Римляни 8, 28-30
Псалм 86
Матей 1, 1-16, 18-23

 

Проповед на Монс. Мауро Пармеджани, Епископ на Тиволи, за Празника Рождение на Блажена Дева Мария в Светилището на мадоната от Куинтилиоло – 8 септември 2010 г.

(Mons. Mauro Parmeggiani, Vescovo di Tivoli. Omelia per la festa della Nativit? della Beata Vergine Maria. Tivoli, Santuario della Madonna di Quintiliolo, Mercoled? 8 settembre 2010)

Възлюбени братя и сестри,

www.maranatha.it

Както всяка година, и тази вечер, на празника Рождение на Блажена Дева Мария, сме се събрали в нашето малко, на толкова скъпо на всички нас Светилище на Мадоната от Куинтилиоло.

Дойдохме в дома на нашата обща Майка, за да честваме празника на нейното рождение – на раждането на онази, която, предпазена от греха, стана Майка на Господа.

Както повелява традицията, в края на това отслужване ще излезем от Светилището, за да благословим града, Епархията, за да благословим обширната част от света, която се открива пред очите ни от това стратегическо място, откъдето се вижда дори Рим – столицата на нашата Италия.

Отслужвайки тази Литургия, благославяйки града, ще попросим от Бога онова, за което се молихме в Колектата в началото на Литургията: празникът на Марииното Рождение да ни помага да израстваме в единство и мир.

Единство и мир: колко много се нуждаем от тях! Този празник е наистина празник, който трябва да помага да се увеличават в нас тези чувства, както и желанието да станем заедно с Христос строители на единството и мира. Защото този празник ни говори за Божията любов към нас.

Рождението на Мария е знак, че Бог е приготвил за нас спасението. Той е приготвил непорочното тяло и душа на Дева Мария, за да стане тя Негова достойна Майка, да стане и наша Майка!

Особено подходящо за Дева Мария е онова, което Свети Павел пише в Посланието до римляните: „Които е предназначил, тях е и предопределил да бъдат сходни с образа на Сина Му“ (Рим. 8, 29). Това е вярно по много специален начин за Блажената Дева Мария, предназначена да бъде сходна с образа на Сина Божи и неин Син. Бог е подредил всичко според това Си намерение: „Знаем, че всичко спомага за доброто на онези, които обичат Бога“ – четохме преди малко в същото Послание до римляни.

Бог е приготвил всички поколения с оглед раждането на Мария, с оглед раждането на Исус, и при това е използвал свръхестествени средства.

В дългото и сложно Евангелие, което Литургията ни даде днес, можем да видим именно това: как естествената и свръхестествената част се смесват помежду си и стават – и двете, – нужни за раждането на Исус. Чрез Йосиф, Исус произхожда от линия, състояща се от светци и грешници. Но чрез тези предци Той е включен в Давидовия дом и може да осъществи пророческите обещания, според които Месията трябва да дойде от потомството на Давид. Мария е добрата част, нещо повече – най-добрата част, която чрез съпруга си Йосиф се включва в това потомство, за да даде живот на Исус. Можем да кажем, че естествената и свръхестествената част се смесват, за да се достигне до раждането на Исус, което се е нуждаело от раждането на Мария.

Накрая обаче Божият план се осъществява по изключителен, поразителен начин. Йосиф не разбира онова, което се случва, защото то става под действието на Светия Дух.

Следователно, не са достатъчни сменящите се човешки поколения за изпълнението на Божия план, макар в тези поколения да има велики личности и сред тях да е влязла и Дева Мария: за да се роди от нейната утроба пречистият Исус, е била нужна намесата на Светия Дух.

Бог се намесва в историята чрез Мария, която казва своето „да“, чрез Йосиф, който приема да стане съпруг на Дева Мария и осиновител на Исус, но се намесва и чрез Своя Дух, затова нашата дълга генеалогия, стигаща до Мария и Исус, ни говори за любовта на Бога: за любовта на Бога, творец и спасител.

Днес ние сме призвани да изкажем на Бога нашата признателност, нашата радост, задето е избрал, възлюбил, обикнал Мария, и задето е обикнал и нас в нашата история: история на светци и грешници, за да ни доведе до спасението с това, че е станал „Емануил“ – „Бог-с-нас“.

Ето защо преди малко казах, че днешният празник е повод да се молим за единство и мир.

Защото чрез Мария, родена без грях, присъединена към давидовото потомство, чрез нейното „Да“, идва на света Онзи, който е създател на мира, на спасението, на прошката, на любовта, и когато честваме рождението на Неговата Пресвята Майка, не можем да не правим същото като нея: ние приемаме нейния божествен Син – Онзи, Който чрез Мария, посредством Мария, влиза в нашата история, изкупва я от греха и я спасява от вечната смърт. Не можем да не правим това като чеда в сина на Девата, като братя помежду си, солидарни помежду си в изграждането на мира и единството в Църквата, между нас, в нашите семейства, в обществото.

И нашата действителност е белязана от величие и бедност, но Господ чрез Мария е навлязъл в нея, влиза в нея, и днес, чрез Онази, която ни показва своя Син Исус и ни казва, като на слугите в Кана: „Каквото ви каже, сторете!“ – в нашата действителност, в нашите истории, белязани от благодат и грях, от Божията любов и нашия егоизъм.

Гледайки Мария, да се научим да помагаме на Христос да навлиза в нашата лична и обща история, за да я направи история на спасениетоза това „днес“, което живеем. Да помагаме да навлиза Христос и Неговата любов, да носим Христос, любовта и прошката, на които Той ни учи, в нашата действителност, и да станем сеячи, строители на единство и мир – на онова единство и мир, които майката желае за своите чеда и които нейният Син Исус е осъществил напълно. За нас остава само задачата да отворим сърцата си, за да приемем Исус, да живеем в него, с Него и чрез Него като Пресветата Дева Мария, и както тя Го е отнесла при своята братовчедка Елисавета, како Го е последвала чак до кръста и е станала Негова апостолка след Петдесятница, и ние да се ангажираме да Го носим в света, да Му бъдем верни, включително в болезнените моменти, да бъдем апостоли на единството и мира. Амин.

 

 

 

Коментари

Няма добавени коментари!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *