7 януари – Свети Раймунд де Пеняфорт, Свещеник (Възпоминание по избор)

blogcatolicodesantos.blogspot.com

Свети Раймунд е роден в замъка Пеняфорт, близо до Барселона (Испания) през 1175 г. Блестящ специалист и университетски преподавател по право, автор на „Сума“ в помощ на изповедниците, той е каноник към Катедралата на Барселона, а през 1222 г. постъпва в Доминиканския Орден (Ордена на Проповедниците). Близък е на Папа Григорий IX, който го прави свой изповедник и му поставя задачата да извърши фундаментално дело, като събере всички Папски Декреталии и постановления. През 1234 г. Свети Раймунд е избран за ръководител (Генерален Учител) на своя Орден. В края на живота си се оттегля от всички длъжности и се завръща в Барселона, където умира на 6 януари 1275 г. Канонизиран е от Папа Климент VIII през 1601 г.

Четиво от Римския Бревиарий за Възпоминанието по избор на Свети Раймунд де Пеняфорт, Свещеник

Из „Писма“ на Свети Раймунд де Пеняфорт, Свещеник

(Monumenta Ord. Praed. Hist. 6, 2, Romae, 1901, pp. 84-85)

Щом Проповедникът на истината, без да лъже, наистина бе казал, че всички, които искат да живеят изцяло в Христа, ще търпят преследване, никой, мисля аз, не е изключен от това общо правило, освен онзи, който не се грижи или не умее да живее „целомъдрено, праведно и благочестиво в сегашния век“ (Тит 2, 12).

Но да не ви дава Господ да бъдете от онези, които имат мирни, спокойни и сигурни домове, а Господнята тояга не се стоварва над тях: те прекарват живота си в благоденствие, но в един миг ще слязат в ада.

Напротив, вашата чистота и благочестие заслужават и изискват – защото сте близки и угодни на Бога, – да бъдат пречистени с постоянни удари, за да достигнат до пълна искреност. Ако понякога мечът над вас се удвоява и утроява, и това трябва да смятате за радост и знак за любов.

Двуострият меч е изкован от външни битки и вътрешни страхове; последните се удвояват и утрояват, когато лукавият дух безпокои най-съкровените фибри на сърцето с измама и с прелъстявания. Вие вече сте познали доста добре тези видове борба: в противен случай нямаше да е възможно да постигнете този толкова възхитителен мир и вътрешно спокойствие.

Мечът се удвоява и утроява външно, когато без причина се появява преследване от страна на хората на Църквата в духовната област, където най-тежките рани са онези, които са нанесени от приятели.

Този е блаженият и многожелан Христов кръст, който силният Андрей прие с радостен дух, в който единствено Избраният Съсъд казва, че трябва да се гордеем.

Затова гледайте към автора и пазителя на вярата – към Исус, Който страда,  напълно невинен, дори от Своите, и бе поставен наред със злодеите; и като пиете от толкова славната чаша на Господа Исус, благодарете на Бога, Който ни дарява всяко добро.

Същият Бог на любовта и мира да дари мир на сърцата ви и ускори пътя ви, за да ви скрие далеч от интригите на човеците под защитата на лицето Си, докато не ви въведе и утвърди в онази пълнота, където ще останете завинаги в красотата на мира, в шатрите на упованието, в отдиха на изобилието.

 

 

 

Коментари

Няма добавени коментари!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *