6 януари – БОГОЯВЛЕНИЕ (Тържество)

Четива:
Исаия 60, 1-6
Псалм 71
Ефесяни 3, 2-3а.5-6
Матей 2, 1-12

 

Това тържество отбелязва поклонението пред Младенеца Исус на Мъдреците, дошли от Изтока, водени от звезда, за да въздадат от името на цялото човечество почит на родилия се Спасител.

Четиво от Римския Бревиарий за Тържеството Богоявление

Из „Слова“ на Свети Лъв Велики, Папа и Църковен Учител

(Слово 3 за Богоявление, 1-3.5; Patrologia Latina 54, 240-244)

Божието Провидение, решило да спаси в последните времена вървящия към гибел свят, постанови спасението на всички народи да се извърши в Исус.

Някога на Авраам бе обещано неизброимо потомство, което ще бъде родена не по плът, а като плод на вярата; сравнено е с множеството на звездите, та Бащата на всички народи да се очаква не от земен, а от небесен корен.

Да влезе, да влезе в семейството на патриарсите голям брой народи и чедата на обещанието да получат благослова като потомство Авраамово, от който се отказаха синовете по плът. Всички народи, представени от тримата мъдреци, да се поклонят пред Твореца на вселената, и Бог да бъде познат не само в Юдея, а и по цялата земя, та навсякъде в Израил да бъде възвеличено името Му (ср. Пс. 75, 2).

Възлюбени чеда, поучени от тези тайни на Божията благодат, да честваме в радостта на духа деня на нашето рождение и началото на призоваването към вярата на всички народи. да благодарим на милосърдния Бог, Който, както казва Апостолът, „ни направи способни да участваме в наследството на светиите в светлината, избави ни от властта на тъмнината и ни премести в царството на възлюбения Си Син“ (Кол. 1, 12-13). Исаия бе предизвестил: Народът на езичниците, който ходеше в мрака, видя една голяма светлина и над онези, които живееха в страната на смъртната сянка, блесна светлина (ср. Ис. 9, 1). За тях пак Исаия казва на Господа: Народи, които не са Те познавали, ще Те призоват, и народи, които не са Те знаели, ще дойдат при Тебе (ср. Ис. 55, 5).

Авраам видя този ден и се зарадва (ср. Йоан 8, 56). Зарадва се, когато разбра, че синовете на неговата вяра ще бъдат благословени в неговото потомство, тоест в Христа, и когато видя, че чрез вярата си ще стане баща на всички народи. Въздаде слава на Бога, напълно убеден, че всичко, което Бог е обещал, ще бъде изпълнено (Рим. 4, 20-21). Давид възпя този ден в псалми, като каза: „Всички сътворени от Тебе народи ще дойдат и ще се поклонят пред Тебе, Господи, и ще прославят Твоето име (Пс. 85, 9), и още: „Господ яви Своето спасение, пред очите на народите откри Своята правда“ (Пс. 97, 2).

Както знаем, всичко това се е осъществило, когато тримата мъдреци, повикани от далечните им страни, са били отведени от една звезда, за да познаят и да се поклонят на Царя на небето и на земята. Тази звезда ни призовава особено да подражаваме на нейното служение, в смисъл, че трябва да следваме с всички наши сили благодатта, която кани всички при Христа. В тази задача, възлюбени мои, трябва всички да си помагате взаимно. Така ще заблестите като синове на светлината в Божието царство, където ще ни отведат правата вяра и добрите дела. Чрез нашия Господ Исус Христос, Който с Бога Отца и със Светия Дух живее и царува през всички векове на вековете. Амин.

 

Коментари

Няма добавени коментари!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *