5 февруари – Света Агата, Девица и Мъченица (Възпоменание)

5 февруари

Света Агата, Девица и Мъченица

Възпоменание

За мъченичеството на Света Агата е запазен древен разказ ( “Passio” ) от V в. Родена е в благородно семейство в Катания (Сицилия) през първата половина на III  в. Като много други девици християнки от онова време, тя взема решение да посвети изцяло живота си на служба на Бога. Когато при император Деций започват повсеместни преследвания срещу християните, в Сицилия римските власти също им нареждат да въздадат публично почит към езическите божества. Агата отказва да предаде своята вяра и затова е подложена на унижения и мъчения, по време на които чувства силата на Божията подкрепа. Остава непреклонна във верността си към Христа въпреки ужасните изтезания. Накрая е хвърлена жива в огън и умира от тежките получени изгаряния на 5.02.251 г. Почитана е много в целия християнски свят, особено в родната си Катания.

Четиво от Римския Бревиарий за Възпоминанието на Света Агата

Из „Слово за Света Агата” на Свети Методий Сикул, епископ

Тук ни събра ежегодното възпоминание на Света Агата, за да въздадем почит на една светица, която е и много древна, но като че и наша съвременница. Струва ни се, че като че днес тя удържа победа в своята борба, защото всеки ден я виждаме увенчана и украсена от Божията благодат.

Света Агата е родена от Словото на безсмъртния Бог и от неговия Единороден Син, умрял като Човек за нас. Казва Свети Йоан: „А на всички онези, които Го приеха, даде възможност да станат чеда Божии” (Йоан 1,12).

Агата, нашата светица, която днес ни кани на пиршеството на вярата, е Христова годеница. Тя е девицата, чиито устни са обагрени с кръвта на Агнеца, която е подкрепяла духа си с размисъл за смъртта на своя божествен Любим.

Туниката на светицата носи цветовете на кръвта Христова, но и онези на девството. Така дрехата на Света Агнеса става изключително красноречиво свидетелство за всички следващи поколения.

Света Агнеса е наистина добра, защото, бидейки Божия, тя се застъпва пред своя Годеник, за да направи и нас участници в онова добро, чиято ценност и значение откриваме в името й: Агата ( тоест Добра) и което ни е дадено от самия извор на нейната доброта – от Бога.

И наистина, има ли нещо по-добро от върховното Добро? И кой може да посочи нещо, достойно да бъде прославяно повече от това Добро? «Агата» означава «Добра». Добротата й отговаря така добре на името и същността й. Чрез забележителните си дела Агата оправдава славното си име, а в същото време името й отговаря на прекрасните дела, извършени от нея. Със самото си име Агата ни подтиква да дойдем да се срещнем с нея и ни поучава с примера си, та всички неуморно да се надпреварват помежду си да следват истинското Добро, Което е Самият Бог.

Коментари

Няма добавени коментари!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *