31 юли – XVIII Неделя през годината

Четива:
Исаия 55, 1-3
Псалм 144
Римляни 8, 35.37-39
Матей 14, 13-21

Четиво от Римския Бревиарий за XVIII Неделя през годината

Из „Послание“, приписвано на Свети Варнава

(Гл. 1, 1-2, 5; Funk, 1, 3-7)

Поздрав на вас в мира, синове и дъщери, в името на Господа, Който ни възлюби. Велики и изобилни са благодеянията, които ви е дарил Бог. Затова много се радвам да узная колко прекрасни и изпълнени с радост са душите ви поради благодатта на духовните дарове, които сте получили. Но още по-голяма е радостта ми, когато чувствам да се ражда в мен жива надежда за спасение, виждайки с каква щедрост божественият Извор е излял над вас Светия Дух. Наистина прекрасно е това, което видяха у вас очите ми.

Убеден съм, че напредвам много в светия път на Господа, когато говоря с вас. Чувствам подтик да ви обичам повече от самия мой живот, защото виждам във вас голяма вяра и любов чрез надеждата за божествен живот.

Поради любовта, която имам към вас, желая да ви дам от онова, което имам, бидейки сигурен, че за мен е благодеяние служението, което ви оказвам. Затова ви пиша тези неща, та вярата ви да достигне до съвършено познание.

Три велики неща ни е открил Господ: надеждата за живот, която е начало и край на нашата вяра; спасението, което е начало и край на плана на Бога; Божието желание да ни направи щастливи, което е залог и обещание на всяко Негово спасително дело.

Чрез пророците Бог ни помогна да разберем миналите и настоящите неща и направи за нас възможно да познаем началото на бъдещите. И тъй като ги виждаме да се осъществяват точно както Той ни е казал, трябва да напредваме все повече по пътя на светия страх Божи.

От моя страна, бих искал да ви посоча някои неща, които още сега биха допринесли за вашето добро. Ще ви говоря, обаче, не като учител, а като ваш брат.

Времената са лоши и злото властва с дяволските си дела. Затова да се стремим да опознаем себе си и да се стремим да разберем какво точно иска Господ от нас. Божи страх и търпение трябва да бъдат подкрепа за нашата вяра, великодушие и въздържание – наши съюзници в борбата. Ако практикуваме тези добродетели и се държим както подобава пред Господа, ще имаме мъдрост, разум, знание и разбиране. Това са нещата, които Бог иска от нас. Защото Господ ни е научил чрез всички пророци, че Той не се нуждае от жертвоприношенията на овни и от тлъстината на телци; Аз не желая кръвта на бикове, на агнета и на козли. И не идвайте при Мен, само за да се покажете. Искал ли съм някога такива неща от ръцете ви? Не дръзвайте повече да тъпчете дворите Ми. И да Ми поднесете най-чиста пшеница, пак ще бъде напразно; тамянът ви за Мен е гнусота. И вашите новолуния и съботи не понасям (ср. Ис. 1, 11-13).

Коментари

Няма добавени коментари!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *