30 декември – Светото Семейство от Назарет (Празник)

Четива:
Евреи 11, 8.11-12.17-19
Псалм 104
Лука 2, 22-40

 

Четиво от Римския Бревиарий за Празника на Светото Семейство от Назарет

Из „Слова“ на Павел VI, Папа

(Слово, произнесено в Назарет, 5 януари 1964 г.)

Домът в Назарет е училище, където започваме да разбираме живота на Исус, тоест училище на Евангелието. Тук се научаваме да съблюдаваме, да слушаме, да размишляваме, да проникваме в така дълбокото и така тайнствено значение на това проявление на Божия Син – толкова просто и толкова красиво. И със сигурност се научаваме, дори да не си даваме сметка за това, да му подражаваме.

Тук научаваме метода, който ще ни помогне да познаем Кой е Христос. Тук откриваме нуждата да наблюдаваме картината на Неговото пребиваване сред нас: тоест местата, времената, нравите, езика, светите ритуали, с една дума – всичко, с което си служи Исус, за да се покаже на света.

Тук всичко има глас, всичко има значение. Тук, в това училище, разбираме защо трябва да имаме духовна дисциплина, ако искаме да следваме учението на Евангелието и да станем Христови ученици. О! Колко много искаме да станем отново деца и да тръгнем на това скромно и възвишено училище от Назарет! Колко горещо желаем да започнем, близо до Мария, да изучаваме истинската наука на живота и възвишената мъдрост на божествените истини! Но ние само минаваме оттук и се налага да оставим желанието да продължим да опознаваме в този дом формирането в мъдростта на Евангелието, която никога не свършва. Но няма да напуснем това място, без да съберем, почки крадешком, някои кратки уроци на дома от Назарет.

На първо място той ни учи на мълчание. О! да можеше да се роди в нас уважение към мълчанието, което е прекрасна и незаменима атмосфера на духа, докато сме оглушавани от толкова шумове, глъч и кресливи гласове в неспокойния и бурен живот на нашето време. О! Мълчание от Назарет, научи ни да бъдем устойчиви в добрите мисли, внимателни към вътрешния живот, готови да слушаме с доверие тайните внушения на Бога и съветите на истинските учители. Научи ни колко важни и необходими са подготовката, учението, размишлението, вътрешният живот, молитвата, която само Бог познава на тайно.

Тук разбираме как да живеем в семейство. Назарет ни припомня какво е семейството, какво е общението в любовта, строгата му и проста красота, свещеният му и ненарушим характер. Помага ни да видим колко сладко и незаменимо е възпитанието в семейството, учи ни каква е естествената му функция в обществения ред. Накрая – научаваме се да се трудим. О! Жилище в Назарет, дом на Сина на дърводелеца! Тук най-вече желаем да разберем и да почетем суровия, но изкупителен закон на човешкия труд. Тук е изразено благородството на работата така, че да бъде почувствано от всички. Под този покрив си припомняме, че тя не може да бъде самоцел, а получава своето освобождение и възвишеност не само от онова, което се нарича икономическа ценност, а и от онова, което го насочва към благородната му цел. Тук, накрая, искаме да поздравим работниците от целия свят и да им покажем един велик образец – техния божествен Брат, Пророкът на всички справедливи каузи, свързани с тях, тоест Христос, нашия Господ.

 

Коментари

Няма добавени коментари!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *