26 юли – Св. Св. Йоаким и Анна, родители на Блажена Дева Мария (Възпоминание)

 

http://chiesasantantoniolentini.blogspot.com/
http://chiesasantantoniolentini.blogspot.com/

Светите Йоаким и Анна са родители на Пресвета Дева Мария. Според традицията, те дълго време нямат деца, но след като Ангел предсказва на Йоаким раждането на дъщеря, която ще бъде наречена Мария (евр. „обичана от Бога“), Анна става майка на заченатата без никакъв грях Блажена Дева. Двамата съпрузи са образец на благочестиви и любящи родители.

Думи на Папа Бенедикт XVI по време на Молитвата „Angelus“ в Ле Комб (Валлле д’Аоста) – 26 юли 2009 г.

Скъпи братя и сестри!

Честита Неделя! Срещаме се тук, в Ле Комб, при гостоприемния дом, предоставен на Папата от салезианите, където се намирам в края на почивните си дни сред красивите планини на Валле д“Аоста. Благодарен съм на Бога, че ми даде да се радвам на тези дни, изпълнени с истински отдих, въпреки известната ви малка неприятност. Използвам случая, за да благодаря сърдечно на онези, които бяха така добри да стоят близо до мен – дискретно и с голяма отдаденост. Поздравявам Кардинал Полетто и присъстващите тук Епископи, особено Епископа на Аоста Монсиньор Джузеппе Комб, на когото благодаря за отправените към мен думи. Поздравявам сърдечно енорийския свещеник на Ле Комб, гражданските и военните власти, силите на реда и всички вас, скъпи приятели, както и онези, които са заедно с нас чрез радиото и телевизията.

Днес Литургията предвижда като страница от Евангелието началото на 6 глава от Йоан, която глава съдържа първо първо чудото с хлябовете – когато Исус дава на хиляди хора да ядат само пет хляба и две риби; след това – чудото на Господа, Който върви в бурята по водите на езерото; и накрая – думите, с които Той ни се разкрива като „хляб на живота“. Разказвайки за „знака“ на хлябовете, Евангелистът подчертава, че преди да разпредели хлябовете, Христос ги благославя с благодарствена молитва (ср. ст. 11). Глаголът е eucharistein; той ни препраща директно към разказа за Тайната Вечеря, в който Йоан не ни говори за установяването на Евхаристията, а за умиването на нозете. Тук Евхаристията е като че антиципирана във великия знак на хляба на живота. През тази Година на свещенството, как да не си припомним, че специално ние, свещениците, можем да се огледаме в този текст на Йоан и да се идентифицираме с Апостолите там, където те казват: „Къде да намерим хляб зза целия този народ? И, като четем за анонимното момче, което имало пет ечемичени хляба и две риби, и ние бихме искали да кажем спонтанно: Но какво е това за такова множество? С други думи: Кой съм аз? Как бих могъл, с моите ограничения, да помагам на Исус в Неговата мисия? Отговора ни  дава Господ: Именно като поставяме в Неговите „свети и достопочтени“ ръце малкото, което сме, ние, свещениците, ставаме инструменти за спасението на мнозина, на всички!

Друг повод за размисъл ни дава днешното Възпоминание на Светите Йоаким и Анна, родители на Мадоната, и следователно – дядо и баба на Исус Христос. То ни кара да размишляваме върху темата за възпитанието, което заема толкова важно място в пасторалната дейност на Църквата. В частност, призовава ни да се молим за дядовците и бабите, които в семейството са носители и често – свидетели на фундаменталните житейски ценности. Възпитателната задача на дядовците и бабите е винаги много важна; и става още по-важна, когато по различни причини родителите не са в състояние да осигурят нужното си присъствие край децата, докато те растат. Поверявам на покровителството на Света Анна и Свети Йоаким всички баби и дядовци по света, като им изпращам специален благослов. Нека Дева Мария, която – съгласно едно прекрасно изображение, – се е научила да чете Светите Писания на коленете на майка си Анна, да им помага да укрепват винаги вярата и надеждата си при изворите на Божието Слово!

 

Коментари

Няма добавени коментари!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *