25 септември – XXVI Неделя през годината

Четива:
Йезекиил 18, 25-28
Псалм 24
Филипяни 2, 1-11
Матей 21, 28-32

 

Четиво от Римския Бревиарий за XXVI Неделя през годината

Из „Послание до филипяните“ на Свети Поликарп, Епископ и Мъченик

(Глави 1, 1 – 2, 3; Funk, 1, 267-269)

Поликарп и презвитерите, които са с него, до Божията Църква, която е като поклонница във Филипи: милосърдието и мирът на всемогъщия Бог и на Исус Христос, нашия Спасител, да бъдат изобилно над вас.

С вълнение участвам във вашата радост в нашия Господ Исус Христос, тъй като изпълнихте словото на най-истинската любов. Защото подпомогнахте в техния път светците, оковани във вериги –  вериги, които са истински накити и украшения за онези, които са избрани от Бога и от нашия Господ. Радвам се, защото здравият корен на вашата вяра, която ви бе възвестена в началото, съществува и до днес и принася плодове в Исуса Христа, нашия Господ. Заради нашите грехове Той прие да стигне дори до смъртта, но „Бог Го възкреси, като Го освободи от болките на смъртта“ (Деян. 2, 24), и в Него, без да Го виждате, вие вярвате с неизказана и преславна вяра (ср. 1 Петър 1, 8), в която мъртвите биха искали да участват. И знаете добре, че сте били спасени чрез благодатта, не поради делата ви, а по волята на Бога чрез Исуса Христа (ср. Еф. 2, 8-9).

„Затова, като приготвите ума си за действие“ (1 Петър 1, 13), „служете на Господа със страх“ (Пс. 2, 11) и в истината, изоставяйки ненужните празни приказки и грубите грешки, и, „вярвайки в Оногова, Който възкреси от мъртвите нашия Господ Исус Христос и Му даде славата“ (1 Петър 1, 21), като Го постави да седне от дясната Му страна. На Него се покоряват всички неща на небесата и на земята, на Него се подчинява всичко живо. Той ще дойде да съди живите и мъртвите и Бог ще поиска сметка за кръвта Му от онези, които отказват да повярват в Него.

Онзи, Който Го възкреси от мъртвите, ще възкреси и нас, ако вършим Неговата воля, ако вървим според Неговите заповеди и обичаме онова, което Той възлюби, като страним от всяка неправда, лъжа, скъперничество, клевета, лъжесвидетелство, „като не връщаме зло за зло, или хула за хула“ (1 Петър 3, 9), удар за удар, проклятие за проклятие, и помним учението на Господа, Който казва: Не съдете, за да не бъдете съдени; прощавайте, и ще ви бъде простено; бъдете милосърдни, за да получите милосърдие; с мярката, с която мерите, ще ви бъде отмерено и на вас (ср. Мат. 7, 1; Лука 6, 36-38), както и: Блажени бедните и преследваните заради правдата, защото тяхно е царството небесно (ср. Мат. 5, 3.10).

 

Коментари

Няма добавени коментари!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *