23 юли – Света Бригита, Монахиня и Покровителка на Европа (Празник)

Четива:
Битие 12, 1-4
Псалм 15
Йоан 15, 1-8

 

papalepapale.com

Света Бригита е родена през юни 1303 г. в замъка Финстер край средновековната шведска столица Упсала. Семейството й принадлежи към най-висшата аристокрация на страната. От малка се отличава с изключително благочестие и с желанието си да следва Божията воля. Когато е на 14 години, я омъжват за благородника Улф Гудмарсон, с когото тя изгражда прекрасно християнско семейство. Дарява съпруга си с осем деца, сред които е Света Катерина Шведска. Голямото си влияние в кралския двор използва, за да подобри нравите там и да върши добро за страната и народа си. През 1341 г. поклонническото пътешествие, което извършва със съпруга си до Сантяго де Компостела в Испания, променя решително живота и на двамата. когато се завръщат в Швеция, Улф става цистерциански монах, а бригита поставя началото на Ордена на Светия Спасител. Последните си години Светицата прекарва в Рим, където работи за завръщането на Папата от Авиньон. Умира във Вечния Град на 23 юли 1373 г. мистичните й преживявания са отразени в нейните „Небесни Откровения“. Канонизирана е от Папа Бонифаций IX през 1391 г. Заради делото й за мир и разбирателство между народите, Папа Йоан Павел II провъзгласява през 1999 г. Света Бригита за Покровителка на Европа.

Из „Небесни Откровения“ на Света Бригита, Монахиня и Покровителка на Европа (Книга 1, глава V)

Аз съм Творецът на всички неща. Аз съм Царят на славата и Господарят на Ангелите. Аз си построих прекрасен Замък и поставих в него Моите избраници. Враговете Ми подкопаваха основите му и понякога надделяваха над Моите приятели. Устата им е пълна с камъни и изпитва глад и жажда. Но въпреки това преследват нашия Господ. Моите приятели с плач молят за помощ, правдата иска отмъщение, милосърдието казва да се прости. Тогава Сам Бог казва на присъстващото воинство: Какво мислите за тези, които завзеха Моя Замък? И всички едногласно отговарят: Господи, в Тебе е всяка правда и в Тебе виждаме всички неща. Ти съществуваш без начало и без край, Сине Божи, и на Тебе е даден всеки съд: Ти си им Съдия. Тогава Той казва: Тъй като знаете всичко за Мен и го виждате, то заради тази тук невяста изречете справедлива присъда. И те заявяват: правдата е следната: онези, които подкопаха стената, трябва да бъдат наказани като разбойници. И онези, които постоянстват в злото, трябва да бъдат наказани като нашественици. А онези, които са пленени, да бъдат освободени, и гладуващите да бъдат наситени.

Тогава проговаря Божията Майка Мария, мълчала дотогава, и казва: Господи мой и възлюбени Сине, Ти си бил в моята утроба – истински Бог и Човек.  Ти, по Своето благоволение, освети мен, глинения съд. Моля Те, смили се още веднъж над тях.

Тогава Господ отговаря на Майка Си: Благословено е изреченото от устата ти. То се издига пред Бога като приятно благоухание. Ти си славата на Ангелите и на всички Светци, защото в тебе е утехата на Бога и радостта на Светците. И понеже твоята воля още в младостта ти е била като Моята, ще сторя още веднъж както ти желаеш.

И казва на войската: Тъй като вие се сражавахте мъжествено, заради вашата милост ще усмиря гнева Си. Ето, поради вашите молитви ще възстановя Моята стена. Ще спася и ще оздравя онези, които са станали жертва на насилието и ще ги възмездя стократно за претърпяното оскърбление. Дори на насилниците ще дам мир и милосърдие, стига да го поискат. А онези, които презрат това, ще познаят Моята правда.

Сега ще ти обясня какво означават тези неща. Замъкът, за който ти говорих, е самата Свята Църква, изградена с Моята кръв и с кръвта на Моите Светци, споена със спойката на Моята любов. В нея поставих Моите избраници и приятели. нейна основа е вярата, тоест това: да се вярва, че аз съм праведен и милостив Съдия. Но сега основата й е подкопана, защото всички вярват и проповядват, че съм милостив, но почти никой не проповядва и не вярва, че съм праведен съдия. Те Ме смятат едва ли не за неправеден Съдия. А неправеден ще бъде съдията, който от милосърдие би оставил без наказание нечестивците, за да продължат да потискат праведниците. Но Аз съм праведен и милостив Съдия, затова няма да оставя ненаказан и най-малкия грях, и без отплата – и най-малкото добро. През подкопаната стена са влезли в Светата Църква онези, които грешат без страх, които отричат Моята правда, измъчват Моите приятели като окованици във вериги. И за Моите приятели няма радост и утеха. Дадено им е всяко безчестие и всяка болка – като че са демони. Когато говорят истината за Мен, биват хулени и обвинявани в лъжа. Горещо желаят да слушат и говорят правилни неша, но няма кой да ги слуша и да им ги каже.

Самият Аз, Господ и Творец, съм хулен. Защото казват: Не знаем дали има Бог. И дори да има, това не ни засяга. Поругават и тъпчат знамето Ми, казвайки: Защо е страдал? За какво ни служи това? Поругават и тъпчат знамето Ми, казвайки: Защо е страдал? За какво ни служи това? Нека ни остави да вършим нашата воля и това ни стига, а Той да запази своито покорство в небето Си. Аз искам да бъда и в тях, но те казват: по-скоро ще умрем, отколкото да се откажем от волята си.

Ето, невясто Моя, Кой съм Аз. Аз съм ги създал и само с една дума бих могъл да ги унищожа. Как са се възгордели срещу Мен! Но сега, поради молитвите на Моята Майка и на всички Светци, съм още толкова милосърден и търпелив, че искам да направя да достигнат до тях думите, излизащи от устата Ми, и да им дам Моето милосърдие. Ако поискат да го имат, ще усмиря гнева Си; в противен случай ще изпитат Моята справедливост, така че ще бъдат, като разбойници, публично поругани пред Ангелите и пред хората, и ще бъдат осъдени от човеците. Защото както обесените биват изяждани от гарваните, така и тези ще бъдат безкрайно поглъщани от демоните. Както набитите на кол не познават мир, така и тези ще страдат от болка и горчивина. Пламтяща река ще се влива в устата им, и коремът им няма да се засити, а от ден на ден мъчението им ще се подновява.

Но Моите приятели ще бъдат спасени и ще бъдат утешени с думите, които излизат от устата Ми. Ще видят Моята правда и милосърдието Ми. Ще ги облека в доспехите на Моята любов и ще ги направя толкова силни, че враговете им ще се строшат като глина. И, виждайки това, ще почервенеят от вечен срам, тъй като злоупотребиха с Моето търпение.

 

 

 

Коментари

Няма добавени коментари!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *