23 юли – Света Бригита, Монахиня и Покровителка на Европа (Празник)

Четива:

Битие 12, 1-4

Псалм 15

Йоан 15, 1-8

 

Света Бригита е родена презз юни 1303 г. в замъка Финстер край средновековната шведска столица Упсала. Семейството й принадлежи към най-висшата аристокрация на страната. От малка се отличава с изключително благочестие и с желанието си да следва Божията воля. Когато е на 14 години, я омъжват за благородника Улф Гудмарсон, с когото тя изгражда прекрасно християнско семейство. Дарява съпруга си с осем деца, сред които е Света Катерина Шведска. Голямото си влияние в кралския двор използва, за да подобри нравите там и да върши добро за страната и народа си. През 1341 г. поклонническото пътешествие, което извършва със съпруга си до Сантяго де Компостела в Испания, променя решително живота и на двамата. Когато се завръщат в Швеция, Улф става цистерциански монах, а Бригита поставя началото на Ордена на Светия Спасител. Последните си години Светицата прекарва в Рим, където работи за завръщането на Папата от Авиньон. Умира във Вечния Град на 23 юли 11373 г. Мистичните й преживявания са отразени в нейните „Небесни Откровения“. Канонизирана е от Папа Бонифаций IX през 1391 г. Заради делото й за мира и разбирателството между народите, Блаженият Папа Йоан Павел II провъзгласява през 1999 г. Света Бригита за Покровителка на Европа.

Из „Небесни Откровения“ на Света Бригита, Монахиня и Покровителка на Европа

Начало на Първата Книга „Небесни Откровения“ на Света Бригита Шведска. Словата на нашия Господ Исус Христос към избраната от Него възлюбена Годеница относно преславното Му Въплъщение и как Той осъжда оскверняването на Кръщението и липсата на вяра, и как призовава споменатата Си Годеница към Своята любов.

Първа Глава

Аз съм Творецът на небето и на земята, един по Своята божественост с Отца и със Светия Дух. Аз съм Този, Който е говорил чрез устата на Пророците и Когото те са очаквали. Поради тяхното желание и Моето обещание, Аз – без грях и без плътска похот, – приех плът, влизайки в девствена утроба,  както слънчевото сияние прониква в скъпоценен камък. И както слънцето, навлизайки там, не поврежда прозрачното сърце на камъка, така не пострада и непорочността на Девицата, когато приех от нея плът.

Наред с това, Аз приех плът, без да изоставям Своята божественост. Моята суверенна и изпълваща всичко божественост,  заедно с Отца и Светия Дух, не намаля, когато станах Човек в утробата на Девицата. И както светлината е неотделима от огъня, така и моята божественост не се отдели никога, дори в смъртта, от човешката природа.

След това, Аз пожелах пречистото Ми Тяло да бъде разпнато на кръста и наранено от главата до петите заради греховете на всички хора. И сега същото това Тяло всеки ден бива преломявано на олтара, та човекът да Ме обиква все повече и да си спомня за Моите благодеяния. Но сега съм така забравен, пренебрегван и презиран – като цар, прогонен от царството си. На негово място е избран и почитан най-свирепият разбойник. А Аз пожелах Моето царство да бъде в човека, защото Аз го създадох и Аз го изкупих.

Но ето че сега той руши и осквернява вярата, която Ми е обещал в Кръщението. Престъпва и потъпква Моите закони, които му поверих. Обича собствената си воля и не желае да Ме слуша. Нещо повече, предпочита пред Мен онзи най-свиреп разбойник – дявола, и му се доверява. А той наистина е разбойник, защото му отнема душата, която съм изкупил с Кръвта Си, тласкайки го към злото и давайки му лъжливи обещания. Грабва я, като че е по-силен от Мен, докато Аз съм толкова могъщ, че мога да сторя всичко с една единствена Своя дума, и съм толкова справедлив, че не бих извършил и най-малката неправда, дори да Ме молят за това всички Светци. Но след като човекът, дарен с правото на свободен избор, свободно предпочита да слуша дявола, презирайки Моите заповеди, то справедливо е да изпита тиранията на дявола.

Но дори самият дявол, създаден като добър от Мен, но паднал поради злата си воля, въздава като Мой слуга възмездие за злото. Макар и толкова много презиран, Аз си оставам така милосърден, че прощавам на онези, които се смиряват, всичко, извършено от тях, и ще ги освободя от нечестивия разбойник. Но с онези, които упорито продължават да Ме презират, ще постъпя по правда, и понасяйки справедливостта Ми, ще кажат: „Горко ни, изпитахме Божия гняв!“

Но ти, дъще Моя, избрана от Мен, с която говоря чрез Духа Си, обичай Ме с цялото си сърце! Не както се обича син или дъщеря, или близък човек, а повече от всичко на света. Защото Аз, който съм те създал, не предпазих заради тебе от мъчения нито частица от Тялото Си. И сега продължавам с такава милост да обичам душата ти, че за да я запазя, бих се качил отново на кръста, ако това бе възможно. Подражавай на смирението Ми: Аз, Царят на славата и на Ангелите, бих се облякъл в дрипи и бих изслушал с ушите Си всяка обида и презрително слово.

Предпочитай също Моята воля пред твоята, както Моята Майка и твоя Господарка не бе пожелала нищо друго през целия си живот, освен онова, което желая Аз. Ако правиш така, сърцето ти ще бъде в Моето сърце  и ще се възпламени от Моята любов. Както сух предмет веднага се запалва от огъня, така и душата ти ще се изпълни с Мен и Аз ще бъда в тебе, така че всички преходни неща ще станат горчиви за тебе и всяка плътска наслада ще ти се струва отрова. Ще почиваш в обятията на Моята божественост, където няма никаква плътска похот, а единствено радост и духовна наслада. Защото ликуващата душа е изпълнена с радост отвън и отвътре. Не мисли и не иска нищо друго, освен радостта, която вече има. Обичай, прочее, единствено Мен, и ще имаш всичко, което пожелаеш – и ще го имаш в изобилие.

Не е ли писано, че маслото на вдовицата няма да намалее, докато Бог не изпрати дъжд на земята, както е казал пророкът? Аз съм истинският Пророк: ако вярваш в Моите думи и ги спазваш, няма да ти липсва навеки това масло – радостта и ликуването.

 

 

 

Коментари

Няма добавени коментари!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *